Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sju svenskor till semifinal i Gällivare – och svensk ilska mot Ryssland: "Jag var helt fri i eget spår"

Det blev sju svenskor som tog sig vidare till semifinal på sprinten i Gällivare.
Däribland Stina Nilsson, Anna Haag och Ida Ingemarsdotter – samtidigt som talangen Moa Lundgren rasade efter att hon fällts av en ryska.
– Om hon hade varit ledsen på riktigt hade hon inte gjort det, säger en gråtande Lundgren.

I kvartsfinal ett var det Evelina Settlin, Hanna Falk och Moa Molander Kristiansen som försvarade de svenska färgerna. Utöver de tre svenskorna var även tre ryskor med i heatet, men Olga Tsareva försvann tidigt då hon föll i en kurva. Elena Soboleva och Daria Vedenina var desto bättre med och tog tidigt täten i loppet med den svenska trion jagandes bakom men där Molander Kristiansen inte orkade hänga med.

På upploppet kunde sedan Hanna Falk gå förbi och korsa mållinjen före Soboleva och Vedenina med Settlin som fyra, knappt två sekunder efter Falk.

Kvartsfinal två var en svensk uppgörelse med sex svenska åkare. Då var det Ida Ingemarsdotter som direkt tog förstaplatsen, följd av Anna Dyvik och Maja Dahlqvist. I den sista stigningen kunde Ingemarsdotter dra ifrån övriga fältet medan Maja Dahlqvist gick om Anna Dyvik för en andraplats och även Linn Sömskar kunde passera Dyvik. Jennie Öberg och Ida Lindkvist blev femma och sexa.

Fyra svenskor och två ryskor gjorde upp i kvartsfinal tre. Då var det junioren Moa Lundgren som imponerade mest när hon la beslag på andraplatsen bakom Natalia Matveeva, tätt följd av Alisa Zhambalova innan ryskan passerade Lundgren på väg upp mot stadion. På upploppet gick Lundgren ut för en forcering, men blev då överkörd av Zhambalova och föll. Istället kunde Maria Nordström ta tredjeplatsen. Zhambalova diskades sedan för sitt tilltag.

– Jag var helt fri i mitt eget spår så märker hon att jag örjar åka om så då kastar hon sig ut i mitt spår och åker på mina sidor och jag ramlar, säger en arg Moa Lundgren.

I kvartsfinal fyra var det Stina Nilsson och Julia Belorukova som tog täten med Jonna Sundling hack i häl. Det var också Nilsson och Belorukova som var etta och tvåa över mållinjen där Sundling tog hand om tredjeplatsen med den snabbaste tiden bland de som missade de två första platserna i heaten.

Anna Haag var sedan ensam svenska i den femte och sista kvartsfinalen och ställdes där mot två ryskor, två schweiziskor och en kanadensiska. Upp för den sista springbacken var Haag trea i fältet med en lucka ned till närmsta konkurrent. Och efter en stark avslutning kunde Haag knipa förstaplatsen före Nadine Fähndrich.

– Stakningen har fungerat bra i år och det var jag den fick använda mig av, säger Haag.

Till semifinal: Hanna Falk, Elena Soboleva, Ida Ingemarsdotter, Natalia Matveeva, Maria Nordström, Stina Nilsson, Julia Belorukova, Anna Haag, Nadine Fähndrich, Jonna Sundling, Evgenia Shapovalova.