Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjuk i 37 år utan att ha fått hjälp

Lena märkte att något var fel när hon var 20 år. I dag är hon 57 och hon har fortfarande inte fått någon fungerande behandling för sin hypotyreos.

Det har varit åratal av trötthet, värk i kroppen, domningar i händer och fötter, psoriasis och koncentrationssvårigheter.

– Värst är det när jag tänker på allt som jag inte orkat göra med barn och barnbarn.

För Lena har bara orkat med att göra en sak per dag. Hon klarar att arbeta tack vare att hon och maken har eget företag och där kan hon jobba i sin egen takt.

Det tog många år innan hon fick en diagnos och kontakterna med vårdcentralerna har frestat på hennes tålamod.

– Det här är ett gigantiskt problem. På vårdcentralerna klarar de inte av att diagnosticera patienterna. De säger att man ska ägna sig åt mindfulness, promenader och att gå ned i vikt. Sköldkörteln blir inte bättre av det.

– Jag blev till och med ombedd att avlägsna mig från en vårdcentral.

Enligt hennes erfarenhet går det inte att få hjälp i Västernorrland, de flesta åker till andra ställen för att få möta läkare. Lena valde till sist att skicka ett urinprov för analys till England. Utifrån analysen har hon beställt medicin från Thailand.

– I Sverige ordineras i princip bara en medicin, för att få en annan krävs långvarig utredning. Men i Kanada, USA, Finland och Thailand finns andra preparat.

Sedan hon började med medicinen har hon blivit lite piggare, tänker klarare och har lättare för inlärning.

– Nu kan jag också koncentrera mig så mycket att jag kan se ett tv-program och läsa en bok.

För henne har ett forum på nätet för hypotyreosdrabbade varit ett stort stöd. På senare tid har en grupp på drygt 20 personer med hypotyreos i Sundsvall börjat träffas och stötta varandra.

Nu har gruppen bjudit in läkaren Britt-Marie Toregard att föreläsa om sjukdomen i dag på Skönsbergs Folkets hus.

– Vi trodde att det skulle komma 30-40 personer men nu är det 180 anmälda.