Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukhus blir trygghetsboende

Här skapas ett nytt trygghetsboende.

– Förutom själva lägenheterna så satsar vi mycket på gemensamma utrymmen, säger Gunilla Svanbeck, Sidsjö Fastigheter AB.

Ett boende som just handlar mycket om gemenskap...

Det är två gamla sjukhusbyggnader på Sidsjöområdet som just nu håller på att ställas om till trygghetsboenden.

– Ett boende som vänder sig till personer över 70 år där samtliga lägenheter är handikappanpassade och har egna balkonger, säger Gunilla Svanbeck.

Ett trygghetsboende som bygger på gemenskap.

– Tanken är att folk som bor här inte ska behöva känna sig ensamma. Vi har många gemensamma utrymmen som en möblerad terrass, bastu, möjligheter att se tv tillsammans och inte minst en matsal med kök, säger Gunilla Svanbeck.

Hur sedan verksamheten utvecklas är upp till de boende själva.

– Hyresgästerna medlem i en ekonomisk förening som sedan styr verksamheten, säger Gunilla Svanbeck.

Upplåtelseavgiften är 1 000 kronor per kvadratmeter, men den summan få medlemmen tillbaka när de flyttar. Utbudet består av både ettor, tvåor och treor.

Totalt kommer det att finnas 53 lägenheter i de två husen, där det första huset är inflyttningsklart redan i juni. Det andra i oktober och husen förbinds med den kulvert i marknivå som finns, vilket gör det lätt att kunna ta sig mellan de två husen.

– Det handlar som sagt var om att skapa möjligheter för bra gemenskap och det kommer också att finnas en värdinna som finns på plats och hjälper till, säger Gunilla Svanbeck.

När de två husen med de 53 lägenheterna, varav en övernattningslägenhet som går att använda vid besök, är klara innebär det att Sidsjö Fastigheter AB har investerat 206 miljoner kronor i det område de köpte av kommunen 2005.

– Vi utvecklar området allteftersom och en styrka är att området har en sådan bredd på åldrar från förskolor, skolor, företagshotell till nu också ett trygghetsboende med 70-plussare, säger Hans Bark.

I Sidsjöområdet byggs nu också Bo Klok-hus.