Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukhusdirektören ser överbeläggningarna som landstingets största bekymmer

Västernorrland behåller andraplatsen som landstinget med näst flest överbeläggningar under 2015.
Och sjukhusdirektör Nina Fållbäck-Svensson ser överbeläggningar som landstingets största bekymmer.

Annons

■■ Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Sundsvalls Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

När Mittmedia granskade överbeläggningarna på landets sjukhus efter årets första åtta månader var situationen värst i Sörmland med Västernorrland som god tvåa. I ett bokslut för hela 2015 behåller de två landstingen sina positioner i bottenträsket.

Läs också: Västernorrland näst värst på överbeläggningar – i landet

– Det var en ögonöppnare när jag kom hit att det var så här. Jag tror att man har haft ekonomiska problem under en lång tid och det har blivit en nedåtgående spiral som vi behöver få stopp på, säger Nina Fållbäck-Svensson.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) tar fram statistiken och den senaste månaden med redovisad statistik är december förra året. Om man undersöker på sjukhusnivå låg Sundsvalls sjukhus som det fjärde värsta sjukhuset med 6,7 överbeläggningar per 100 disponibla vårdplatser.

Hur allvarligt är det?

– Det är vårt största bekymmer, säger Fållbäck-Svensson.

Läs också: Överbeläggningar bidrog till tre dödsfall på Sundsvalls sjukhus

Överbeläggningarna bidrog i februari förra året till att tre 80-åriga patienter vid Sundsvall sjukhus avled.

– Det säger något om allvarlighetsgraden. Det här är verkligen något som vi behöver sätta allra högsta prio på. Jag har tillsatt en arbetsgrupp som ska försöka titta på kortsiktiga lösningar för att lösa akuta situationer, rutindokument och annat som vi behöver se över i länet, säger Nina Fållbäck-Svensson.

Hur ser det ut för närvarande?

– Det brukar vara överbeläggningar varje dag, säger hon och berättar att man ibland tvingas skicka patienter till andra sjukhus.

Ur patientsäkerhetssynpunkt är utlokaliserade patienter ett ännu värre problem, eftersom patienterna då vårdas på fel plats. Här sticker inte Västernorrland ut som landsting, men på sjukhusnivå för den senast redovisade månaden december var situationen värst på Arvika sjukhus och Sollefteå sjukhus med 4,9 utlokaliserade patienter per 100 vårdplatser.

– Det är lite förvånande naturligtvis, för i Sollefteå har man mycket integrerad vård och ett bredare uppdrag, säger Nina Fållbäck-Svensson.

Och eftersom inte alla fastställda vårdplatser är öppna i länet råder det en brist på vårdplatser.

– Men sen är jag inte säker på att antalet fastställda vårdplatser som vi har nu är det antal som man ska landa på när man är färdig med en planering. Vi går mot mindre slutenvård, mer öppenvård och mer vård i hemmet. Att vårdas på sjukhus är sista alternativet som man så långt som möjligt ska försöka undvika. Det gynnar alla och framför allt patienterna, säger Fållbäck-Svensson.