Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukhusdirektören tillbakavisar kritiken om akutkirurgin i Ö-vik: "Jag tycker vi tagit stora steg"

 
Landstingskrisen
Visa alla artiklar

Läkarna vid kirurgin i Örnsköldsvik känner sig motarbetade av ledningen i lösningen på akutkirurgifrågan – sjukhusdirektören vill inte känna sig vid kritiken.
– Jag kan inte annat än beklaga det. Vi har tagit stora steg de senaste veckorna, säger Nina Fållbäck Svensson.

Ångermanlands läkarförening med Lars Rocksén, vice ordförande, i spetsen har länge poängterat att de vill ha en lokal chef för kirurgin i Örnsköldsvik, som kan leda deras frågor vidare. Detta i stället för som i nuläget: en länsklinikchef, rollen som Leif Israelsson i dag har.

Som svar på det satte sjukhusdirektör Nina Fållbäck Svensson och Leif Israelsson, länsklinikchef, ihop en projektgrupp som skulle titta på en chefslösning för att rädda den akuta kirurgin i Örnsköldsvik. Innan november skulle en lokal chef vara på plats och det såg enligt läkarfacket ljust ut.

För Plus-kunder: Glädjen över sjukhuslösningen förbytt till besvikelse: "Vi är aktivt motarbetade"

Men nu talar Lars Rocksén ut om läget och menar att de känner sig motarbetade av arbetsgivaren och att rekryteringsarbetet står stilla. Dessutom anser läkarföreningen att beslutet kring rekryteringen ligger hos fel personer, som saknar förtroende hos läkarna.

– Trots att problemet kommer sig av en förtroendekris för arbetsgivarna så är det samma människor som är uppdragsgivare. Alltså samma personer som har haft uppdraget sedan januari och som tydligt kommunicerat sin intention att inte utföra uppdraget, sa Lars Rocksén i en tidigare intervju med Allehanda.

Det är nämligen Nina Fållbäck Svensson och Leif Israelsson som fattar det slutgitliga beslutet om lösningen.

Allehanda har sökt Leif Israelsson ett flertal gånger för en kommentar om hur han ser på att projektgruppen känner sig motarbetad, dock utan vidare framgång.

Men SVT Nyheter Västernorrland har ställt frågan till Nina Fållbäck Svensson, som svarat:

– Jag kan inte annat än beklaga det. Vi jobbar jättehårt med det här och jag tycker att vi har tagit stora steg de senaste veckorna.

Under fredagen gick landstinget Västernorrland ut med ett meddelande till allmänheten på sin hemsida där det står att rekryteringsläge vid kirurgen i Örnsköldsvik är besvärligt just nu och att arbetet har har intensifierats. Dock utlovas en rekryteringsannons redan till veckan. Annonsen kommer att gälla annons rekrytering av enhetschef för läkarna vid kirurgen i Örnsköldsvik.

Men det är inte vad Lars Rocksén och resten av läkarföreningen vill se.

– Vår målbild var att vi skulle ha en lokal chef för kirurgen som kan utveckla verksamheten. En enhetschef för läkarna är i huvudsak en administrativ tjänst, säger Lars Rocksén till SVT.

Landstiget Västernorrland skriver dessutom på sin webbsida att de har etablerat en kontakt med Norrlands Universitetssjukhus, som väntas ge stöd i det akuta läget. Förhoppningen är också ett utvecklat framtida samarbete.