Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukhusens budgetar sätts efter helt irrelevant fakta

Annons

Som kommentar till min förra insändare fick jag se följande siffror: I runda svängar har Sundsvall omkring 2,5 miljarder i budget för vården av 155 000 invånare. Sundsvall har en avvikelse från budget med cirka minus 250 miljoner kronor. Örnsköldsvik och Sollefteå har tillsammans cirka 1,6 miljarder i budget för att producera specialistvård för 95 000 invånare, här går man cirka 40 miljoner kronor back.

Det vill säga en helt rättvis fördelning som också justeras efter ålder om man enbart tittar efter befolkningsunderlaget. För en person i Ångermanland får sjukhusen i Sollefteå eller Örnsköldsvik cirka 16 800 kronor om året i budget. För en person i Medelpad är samma siffra 16 129 kronor Om man tittar på siffrorna kan man lätt tycka att den stora kolossen i Sundsvall missköter sig totalt.

Då började jag fundera. Visst får ett sjukhus pengar för att erbjuda befolkningen inom upptagningsområdet bra vård.

Vad händer då när vi skickar patienten kors och tvärs genom länet för att få just denna vård som hemsjukhuset har fått pengar för i sin budget? Då får alltså ett annat sjukhus bekosta vården inom ramen av sin egen budget.

Alltså Holger från Sollefteå har fått en prostatacancer som behöver strålbehandlas, detta görs inte på hemsjukhuset, Holger remitteras till Sundsvall och får sin strålbehandling. Vem är det som bekosta denna behandling? Ja, det betalar Sundsvall från sin budget – som all strålbehandling som görs på alla länsbor, för det är inte bara Holger som behöver strålbehandlas.

Eller Agda från Alnön som inte får plats i Sundsvall på grund av överbeläggningar. Hon får vård i Örnsköldsvik. Vem bekostar detta vårdtillfälle? Ja, det är Örnsköldsvik från sin budget – och det är tyvärr fler än Agda som inte får plats i Sundsvall.

Poängen är att så länge inte vården som en länsbo får på ett annat sjukhus än sitt hemsjukhus faktureras hemsjukhuset är det helt enkelt omöjligt att säga: Vårt sjukhus håller budgeten, men inte ert sjukhus – så vi är mycket bättre än ni är!

Jag tycker alla ska ha bra vård och alla ska ha specialiserad vård, men varför ska det bekostas av enbart ett sjukhus som redan får mindre pengar än de andra sjukhusen?

Så efter jag har funderat klart kan jag på dessa siffror enbart se att sjukhusens budgetar sätts efter helt irrelevant fakta och inte alls efter den vård sjukhuset producerar i verkligheten.

Anne Opel

urolog i Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel