Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukhuset i Sollefteå är dyrast i länet

Vården vid Sundsvalls sjukhus är billigare än vad som produceras vid Sollefteå sjukhus.

Åtminstone om man jämför färsk statistik från SKL och Socialstyrelsen.

Men siffrorna är inget argument som gör att landstinget ifrågasätter Sollefteå som akutsjukhus.

– Sollefteå sjukhus behövs. Det bor väldigt många äldre människor där med kroniska sjukdomar och de ska inte behöva åka härs och tvärs. Det löser inte de problem vi har i landstinget med att tro att vi kan lägga ner vare sig Örnsköldsvik, Sundsvall eller Sollefteå, säger Margareta Berglund Rödén, hälso- och sjukvårdsdirektör i Landstinget Västernorrland.

Landstinget Västernorrland redovisar åtminstone inte öppet hur stora extrakostnaderna är för att driva Sollefteå sjukhus, i jämförelse med sjukhusen i Örnsköldsvik och Sundsvall.

Borde ni inte ha statistik på överkostnaderna?

– Jag vet inte om det är någon överkostnad. Sollefteå jobbar lite smartare än på andra ställen. När det gäller jouren så tar de hand om både dem som behöver primärvård och dem som behöver sjukhuset, säger Margareta Berglund Rödén.

I Öppna jämförelser 2013 som ges ut av Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) skriver man att det är svårt med kostnadsjämförelser eftersom "De är lika komplexa och innehåller lika många fallgropar som jämförelser av medicinsk kvalitet".

Men i en redovisning av kostnaden per producerad DRG-poäng visar man ändå att både sjukhuset i Sollefteå och i Örnsköldsvik är drygt tio procent dyrare än Sundsvalls sjukhus.

Vad säger dig siffrorna?

– Det säger mig att det finns skillnader, men sen måste vi titta på vad det beror på. Det kan bero på massor av saker, till exempel att man har olika flöden. Det kan bero på stordriftsfördelar och smådriftsnackdelar och det här är saker som vi ska jobba med, säger Berglund Rödén.

I samma statistik ligger sjukhusen i Örnsköldsvik och Sollefteå på sjätte respektive sjunde sämsta plats när det gäller kostnader per producerad DRG-poäng i somatisk slutenvård, bland de 43 sjukhus i landet som redovisas.

Är inte det ett dåligt betyg?

– Det är ett förbättringsutrymme, säger Berglund Rödén.

Men är det inte såna saker man ska titta på när man ska spara pengar åt landstinget?

– Jo, men du måste också titta på hur välfärden ska se ut. Om du är gammal och bor i Ramsele kan det inte vara rimligt att du ska åka 30 mil för att få din hjärtsvikt behandlad, säger Berglund Rödén.

Men om det handlar om ett ingrepp som kanske görs en gång i livet?

– Då kan man åka, men då kan också åka från Sundsvall till Sollefteå. Om Sollefteå fick göra mer av en sak då skulle de få ner styckekostnaden. För att kunna bibehålla servicen däruppe är det kanske bättre att vi Sundsvallsbor åker till Sollefteå den gången i livet, säger Margareta Berglund Rödén.

En fortsatt genomgång av statistiken visar att i samtliga sex områden där sjukhusens kostnader jämförs är Sundsvall billigare än Sollefteå. Det gäller till exempel kostnad vid förlossning borttagande av livmoder, höftprotesoperation och galloperation.

– Vi är intresserade av de här siffrorna och vi jobbar med det. Det är det här som ingår i det arbete som vi ska genomföra under 2014. Vi ska sätta oss ner och titta på vad skillnaderna kommer sig av, säger Berglund Rödén.

Statistiken från SKL och Socialstyrelsen tar även upp kvaliteten, men här finns det inte samma tydliga trend. De tre olika sjukhusen i länet blandar bra och dåliga resultat, beroende på vilken typ av vård som mäts.

– Men vi måste bli bättre på att göra rätt saker så att man gör en sak här och en annan där. Dels får vi sämre resultat om man gör lite mer avancerade saker för sällan, dels blir det ineffektiva flöden. Det här med nivåstruktureringen är bara början för det är något som kommer nationellt, säger Margareta Berglund Rödén.