Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukhuset slipper gamla skulder

Landstingspolitikerna vill befria länets sjukhus från skulder och räntor värda 113 miljoner kronor, som annars skulle ha gjort de tuffa besparingarna ännu tyngre.
Dessutom vill man ge sjukhusen längre tid att betala av på kostnaderna för att säga upp personal.

De 113 miljonerna är sjukhusens gamla underskott från 2006 och 2007 som politikerna i landstingsstyrelsens arbetsutskott vill avskriva. För Sundsvall-Härnösands sjukhus innebär det en lättnad på 80 miljoner kronor. Pengarna tas i stället från andra ställen i Landstingets totala budget, förklarar landstingsdirektören Sara Ekström.

Många vårdanställda kommer att tvingas bort från jobbet när landstinget nu ska spara 361 miljoner kronor på den somatiska vården. Det innebär stora så kallade omställningskostnaderuppsägningslöner, företagshälsovård och annat. Politikerna vill nu ge sjukhusen möjligheten att slå ut den kostnaden på flera år, fram till 2014.

Sara Ekström tycker att förslagen är förnuftiga. Annars hade sjukhusen i realiteten tvingats spara uppemot en halv miljard kronor, och det skulle ha fått ännu större konsekvenser för vården.

18 december behandlas förslagen av landstingsstyrelsen.