Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukhusets parkeringsgarage – en öken av tomma rutor

Sedan i våras har garaget under Sundsvalls sjukhus förändrats. Början på detta spektakel var att det var ”för få parkeringsplatser” enligt ett meddelande på landstingets internsida. Besökare och anställda hade länge klagat på bristen på p-rutor. Något som föranlett många varv såväl i garaget som på utomhusparkeringarna i alltmer stressat humör och ilska genom åren.

Nu skulle detta förändras och någon, på beslutande nivå(?), tog sig en rejäl funderare och kom till slutsatsen att garaget hädanefter bara skulle vara för de med handikapptillstånd och personal. Ett rejält hafsverk kom till skott utan någon som helst undersökning om behov eller förutsättningar gjordes. Det bevisas tydligt av det resultat som uppnåddes, där nu en stor del av mittendelen står tom och öde varje dag! Mittersta delen är den som leder upp till centralreceptionen, många kliniker, Pressbyrån, restaurang med mera, så de flesta har ärenden dit och vill gärna parkera just där.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Raskt plockades penseln fram och tre rutor minskades till två mellan varje pelarpar. Uppskattningsvis försvann minst 25 p-platser på så sätt. Dessutom fanns minst fyra p-rutor framför varje ingång som redan var handikapprutor och som sällan var fullbelagda. Nu skapades det ytterligare minst 35 handikapprutor. Misstolka inte, det ska vara parkeringar för handikappade men vi är väl inte betjänta av tomma hål bara för att?

Låt oss nu backa till början på detta spektakel. Det var ju så att man ville förändra bristen på p-rutor som man upplevde var för få. Detta gjordes av sjukhusets ansvariga genom att minska antalet p-rutor och det är en ekvation som för mig är omöjlig att förstå. Men möjligen är det ännu ett bevis på att räknestickan inte skulle vara så dum för landstingsfolket att få i present till jul?

Följden av detta dumma påhitt har blivit en hel hög tomma rutor alltmedan folk får fortsätta köra runt, runt utanför för att leta parkering. Varje dag ser jag detta vansinne när jag kommer till mitt jobb på sjukhuset, när jag åker hem och ibland även mitt på dagen. Men ingen reagerar. Det är dessutom ett stort hån mot alla oss som är rörelsehindrade utan handikapptillstånd. Ja, dessa finns också i samhället, både bland personal och besökare.

I dag när jag under stor möda haltande skulle ta mig till en lättare operation på en klinik rann sinnet rejält på mig så jag tog ett foto på vansinnet i garaget. Jag fick parkera en bra bit bort och halta fram till hissen, alltmedan alla platser var tomma både vid ankomst som vid avgång. Med ett enda undantag, när jag skulle åka hem stod det faktiskt en bil parkerad där – landstingets egen bil med tydlig märkning på sidan. Mitt på en av de i övrigt ödsligt tomma handikapprutorna, men möjligen var det för dem själva de skapat denna öken av parkeringar?

Jag tycker synd om alla gamla, rörelsehindrade och andra som inte orkar gå så långt för sina besök eller sitt jobb på sjukhuset. Ta en tur genom garaget och bevittna den senaste rejäla fadäsen av någon som uppenbarligen inte är kompetent att ta sådana här beslut.

Ylva Harr

Läs även:

Idioti att personalen tar upp platserna i sjukhusets parkeringsgarage

Replik: Klaga gärna på sjukhusets parkeringar men rikta kritiken åt rätt håll

Med den rådande parkeringsbristen – varför utnyttjas inte den halvtomma ytan vid Emhart?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel