Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukpersonal blir sjuka av ökad stress

/
  • – Mina medlemmar mår inte alls bra i dag. De är slutkörda, jobbar dubbelpass, de har svårt att koppla av när de kommer hem, svårt att sova och ont i magen när de går till jobbet, säger Åsa Holgersson, huvudskyddsombud vid Vårdförbundet, vårdområde medicin.

Åsa Holgersson, Vårdförbundets skyddsombud för vårdområde medicin, oroas för personalens hälsa när Sundsvalls sjukhus pressas av personalbrist och överbeläggningar.
Hon berättar att stressen gör att sjukpersonal till och med insjuknar på jobbet.

Annons

– I fredags kväll var det en sjuksköterska som fick jobba ensam med ansvar för 20 patienter och blev dålig, fick högt blodtryck och tryck över bröstet. Den som hade medicinjour fick komma och man gjorde ett EKG på henne på arbetsplatsen. Och nu är hon sjukskriven, säger Åsa Holgersson.

Det låter närmast absurt?

– Det är absurt att läkarna ska behöva komma upp på en vårdavdelning och undersöka personalen för att de har det så tungt och pressat. Det är fruktansvärt, säger Holgersson.

Sundsvalls sjukhus har stängt 32 vårdplatser på grund av bristen på sjuksköterskor och man har återigen fått problem med överbeläggningar som låg på 22 stycken under onsdagen.

– Det så kallade stabsläget när det saknas vårdplatser har mer blivit regel än undantag, säger hon.

Det här gör att sjukhuset än en gång tvingas ställa in operationer. Dessutom hotas landstinget av ett vite på 1,35 miljoner kronor. Arbetsmiljöverket kräver kraftiga åtgärder för arbetsmiljön på medicinkliniken på Länssjukhuset, eftersom samtliga personalgrupper vittnar om "långvarigt hög arbetsbelastning som grundar sig i konstant hög beläggningssituation".

– Mina medlemmar mår inte alls bra i dag. De är slutkörda, jobbar dubbelpass, de har svårt att koppla av när de kommer hem, svårt att sova och ont i magen när de går till jobbet. Det finns även en del sjukskrivningar på grund av det här och man har inte tid för rast, pauser och återhämtning. Det är jätteallvarligt och vi är jätteoroliga, säger Holgersson

Hon tycker att sjukhusledningens besked om att man ska jobbar med frågan klingar som tomma ord.

– Men hur ska man göra det? Det händer ingenting, säger Åsa Holgersson.

Hon tror inte heller att problemen går att lösa utan att vården får mer pengar.

– Och man måste kanske också locka med en bättre lön. Det kostar mer pengar kortsiktigt men jag är övertygad om att långsiktigt så vinner vi på det. För nu blöder vi hela tiden så att vi får dyra sjukskrivningar och det kostar även pengar med stängda vårdplatser och viten, säger Holgersson.

Men hon är inte optimistisk inför framtiden.

– När jag pratar med mina medlemmar så är många uppgivna. De är slutkörda och uppgivna. De ser ingen ljusning, säger hon.

Kan den nya S-majoriteten leda till förändringar?

– Det har varit den här majoriteten tidigare och då hade vi också problem. Hittills tycker jag inte att det har varit någon större skillnad beroende på vem som styr landstinget, men det får vi väl se. Det är upp till bevis.