Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjuksköterskeutbildningar dras in

Fyra sjuksköterskeutbildningar i landet förlorar sin examensrätt och närmare tusen utbildningsplatser försvinner.
Om inget görs hotar brist på sjuksyrror.

Utbildningarna kritiserades för bristande kvalitet redan 2006, men har trots det inte lyckats rätta till sina brister. På tisdagen meddelade därför Högskoleverket (HSV) att sjuksköterskeutbildningarna vid Karolinska institutet (KI) i Solna samt Högskolan i Skövde blir av med sin examensrätt. Det samma gäller specialistsjuksköterske-utbildningarna i Skövde och vid Uppsala universitet.

De studenter som redan påbörjat sina utbildningar får gå klart och kommer att få sin examen, men några nya studenter släpps inte in. Det innebär att omkring 800 utbildningsplatser försvinner, enligt projektledare Annika Vänje vid Högskoleverket.

Redan 2007 konstaterade HSV att det finns ”risk för brist på sjuksköterskor på längre sikt, inte minst på specialistutbildade sjuksköterskor”. Detta eftersom tillgången på sjuksköterskor inte väntas öka i samma takt som efterfrågan.

Men exakt hur de indragna läroplatserna påverkar tillgången till sjuksköterskor i framtiden är för tidigt att svara på. Lärosätena kan nämligen ansöka om att återfå sin examensrätt. I praktiken blir det ändå ett uppehåll på ett par år i utbildningarna, säger Vänje.

På utbildningsdepartementet konstaterar man att det handlar om ovanligt många studieplatser som försvinner och att det brådskar att ta reda på hur de indragna platserna kan ersättas.

Ett alternativ är de berörda lärosätena samarbetar med andra, som har kvar sin examensrätt, säger Eva-Marie Byberg, pressekreterare hos högskoleminister Lars Leijonborg (fp).

– Sedan kan man omfördela studieplatser, och det är nästa steg. Men det kräver i så fall riksdagsbehandling, så det är inte gjort i en handvändning, säger Byberg till TT.

På ett av de berörda lärosätena, anrika KI, beklagar rektor Harriet Wallberg-Henriksson att man inte förbättrat utbildningen tillräckligt sedan den tidigare kritiken.

– Det är klart att det är en prestigeförlust, säger hon.

Hon tror inte att kritiken smittar av sig så att universitetets övriga utbildningar får dåligt anseende.