Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjuksköterskor vid akutmottagningen i Sundsvall kräver lönelyft

Akutsjuksköterskor med ledningsansvar vid Sundsvalls sjukhus kräver 4 000 kronor i lönetillägg.
I dagsläget får de ingen ersättning för sitt extraarbete.
Om kravet inte uppfylls avsäger man sig sitt ledningsansvar.

Annons

I ett brev till ledande politiker och tjänstemän i landstinget skriver de sju ledningssjuksköterskorna på akutmottagningen i Sundsvall att systemet med ledningsansvariga sjuksköterskor har funnits sedan 2005. Syftet är att ha en arbetsledare med extra kunskaper som kan ta hand om de mer krävande situationerna och samtidigt vara ett stöd för kollegorna. De fördelar bland annat personal och är sjukvårdsledare vid stora olyckor och katastrofer.

Sjuksköterskorna hänvisar även till ett ökande tryck på akuten. Platsbristen och ständiga stabslägen gör även arbetet extra påfrestande.

"Vi ledningssjuksköterskor har alla jobbat inom Landstinget Västernorrland under lång tid och som det är i dag har vi ingen ersättning för det extra arbete och ansvar som det innebär att vara ledningssjuksköterska", skriver man i brevet.

Eftersom man inte tycker att det är rimligt att ta detta ansvar utan extra ersättning kräver gruppen nu ett lönepåslag på 4 000 kronor i månaden. I annat fall tänker man bara jobba som akutsjuksköterska från och med den 1 januari.