Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukskrivningarna ökar dramatiskt – nu måste vi ta krafttag mot ohälsan

Sjukfrånvaron bland tjänstemän i den privata sektorn har ökat dramatiskt de senaste sju åren. Bland kvinnor är ökningen 85 procent och bland män 54 procent. Sjukskrivningar på tre månader eller längre har ökat i samtliga branscher på den privata arbetsmarknaden men har fördubblats inom finans och försäkring, transport och magasinering, annan serviceverksamhet samt hotell och restaurang. Något måste göras.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Vecka 43 är europeiska arbetsmiljöveckan och vad passar bättrar än att lyfta vikten av att arbeta förebyggande med ohälsa. Unionen har med hjälp av tjänstepensionsbolaget Alecta tagit fram statistik över sjukfall längre än 90 dagar bland tjänstemän i olika branscher inom den privata sektorn. Statistiken redovisas från år 2008 och fram till och med 2015 och omfattar tjänstemän som jobbar på arbetsplatser med kollektivavtal.

Antalet personer som är sjukskrivna i Sverige har varierat kraftigt över tid. I början av år 2000 var sjukfrånvaron väldigt hög och därefter följde en tid med fallande sjukfrånvaro. Nu ökar den igen i en alarmerande takt och särskilt vad gäller psykiska diagnoser. Mellan år 2010 och 2015 ökade antalet startade sjukfall i psykiska diagnoser med 59 procent. Särskilt vanligt är det bland personer i åldrarna 30–49 år med tyngdpunkten i åldrarna 30–39 år. Kvinnors och mäns sjukskrivningsmönster skiljer sig åt mellan olika åldrar: bland kvinnorna är sjukfallen flest "mitt i livet" mellan 30 och 50 år. Bland männen ökar antalet sjukfall med ökad ålder.

Läs även: Västernorrland fortsatt sjukast i hela landet – stor skillnad mellan kvinnor och män

Flera studier visar på samband mellan brister i den psykosociala arbetsmiljön och flera av våra vanligaste psykiska besvär såsom depressioner och utmattningssyndrom. Andra studier indikerar samband mellan osäkra anställningsformer och ökad risk för psykisk ohälsa.

En av Unionens viktiga uppgifter är att verka för att medlemmarna ska må bra på och av sina arbeten. Vi tror att många av de långa sjukfallen skulle kunna undvikas genom olika typer av förbättringar i arbetslivet så som:

■ Att alla arbetsgivare måste arbeta metodiskt med den nya föreskriften om organisatorisk och social arbetsmiljö.

■ Ett arbetsmiljöarbete som är anpassat för de risker som tjänstemännen möter i sina arbetsliv.

■ En relevant företagshälsovård som håller hög kvalitet och som arbetar både förebyggande och med arbetsanpassning och rehabilitering.

■ Tydlighet kring krav på tillgänglighet utanför arbetstid, alltså en tillgänglighetspolicy.

■ Möjlighet till återhämtning.

■ Trygga anställningsformer.

■ Ett föräldravänligt arbetsliv.

Det är hög tid att ta krafttag mot ohälsan.

Monika Lövgren

Regionchef, Unionen Mellannorrland

Läs även:

Saco: Akademiker går sönder på jobbet – en oacceptabel utveckling

Jusek: Hög sjukfrånvaro hos statliga arbetsgivare – så kan personalen få mer arbetsglädje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel