Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukvård går före kultur

Annons

Jag läser krönikan som Susanne Holmlund skrivit i förra söndagens ST och jag kan hålla med om att en kulturjournalist främsta uppgifter är att bejaka, försvara och belysa kulturen. Men här tycker jag att hon, om inte kliver över, så i alla fall tangerar anständighetens gräns. Att påstå att 36 miljoner kronor inte gör någon skillnad och helt enkelt är försumbart känns som ett hån och visar på en märklig syn på pengar.

36 miljoner kronor räcker till 70 sjuksköterskor och jag tror att de är ytterst få av de patienter som behöver hjälp av dessa sköterskor som delar uppfattningen att 36 miljoner är försumbart och inte gör någon skillnad. Sjuksköterskorna har ett hårt arbete och jobbar både kvällar och helger, 36 miljoner kronor räcker en hygglig bit för att finansiera ett mänskligare schema för den gruppen.

Att påstå att de som tror att 36 miljoner kronor skulle generera en bättre och tryggare sjukvård har ett bildningsförakt och rötter i fördomar säger en del om skribentens egna fördomar.

I krönikan skrivs att med nedskärningar inom kulturområdet är frågan om det professionella kulturlivet över huvud taget överlever, man kan fråga sig hur många patienter som skulle överleva med ett personaltillskott på 36 miljoner kronor? Vidare går att läsa att Landstingets kris beror på att sjukvården går dåligt, inte kulturen. Vad det är som går dåligt inom sjukvården framgår inte och det framgår inte heller vad det innebär att gå dåligt. Kan det vara så att om patienten överlever går sjukvården bra och om det motsatta råder så går sjukvården dåligt, det är skillnad på att överleva och överleva.

Om pengarna inte räcker till för att uppfylla de önskemål som allvarligt sjuka människor, kulturförespråkare, och många andra har så går det inte, av välvilja, att förbruka mer pengar än vad som finns. Att som landstinget nu gör, lånar pengar ur personalens pensionsfonder är självklart ohållbart.

Jag håller med om att kultur är viktigt för människors välbefinnande och att en stad av Sundsvalls storlek bör ha ett levande kulturliv, jag vill inte att Norrdans och kulturstöd skall försvinna, Jag vill att Sundsvalls teater skall pulsera av spännande föreställningar och jag vill att alla skall få tillgång till olika kulturyttringar.  Men viktigare än så är att det finns en fungerande sjukvård som kan ge trygghet och tilltro till samhällets förmåga, i annat fall förstärks den utveckling som pekar mot flera privata försäkringar. Jag tycker det är viktigt med en kvalificerad och likvärdig sjukvård till alla och att den skall finansieras med skattemedel. Om pengarna inte räcker till anser jag att den allmänna sjukvården skall prioriteras

Avslutningsvis vill jag gärna veta vilken källa som säger att många flyttar till Umeå, som krönikören påstår, fast de inte har jobb eller kärlek som väntar där utan endast för att det är drag i staden?

Anders

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel