Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukvården finansieras på det sätt vi vill

Replik på "Statlig styrning krävs för jämlik sjukvård", ST 2 februari.

Sjukvård kan finansieras på tre sätt: skatt, försäkringar och egenavgifter. I Sverige har vi valt att huvudsakligen finansiera vården solidariskt, genom region- och landstingsskatt. Försäkringar och egenavgifter står för en mycket begränsad del. Så vill vi att det skall förbli.

Den svenska sjukvården disponerar ungefär tio procent av våra samlade inkomster, dessa medel hanteras i dag regionalt av regioner och landsting. Det finns några som argumenterar för en överföring av ansvaret för sjukvården till staten, men min uppfattning är att då tappar man det viktiga lokala ansvaret för finansiering av och utformningen av vården, som vi har i dag.

Läs också: Öppet brev till de styrande i Landstinget Västernorrland

Politiker styr inte sjukvården i detalj – den medicinska professionen har naturligtvis ett avgörande inflytande. Politikerna har dock ansvaret för finansieringen av sjukvården och för hur stor del av den skatt vi betalar som skall gå till sjukvården. Det finns dock inget som talar för att andelen som går till sjukvården skulle förändras bara för att pengarna kommer från den statliga skatten i stället för från regionen.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Sverige är en demokrati. I en demokrati ansvarar medborgarna gemensamt för samhället. Du som medborgare bestämmer vilka politiker som ska styra och administrera Sverige. Det gör du genom att välja politiker: på lokal nivå – i kommunen, på regional nivå – i landstinget/regionen, på nationell nivå – i riksdagen och i EU – i EU-parlamentet. Låt oss behålla det demokratiska förhållningssättet.

Läs också: Öppet brev till Erik Lövgren: "Norrbotten är inget framgångsexempel"

När det gäller din synpunkt att om det finns verksamheter som ger bra vård inom vissa områden ska dessa få utvecklas. Det är precis så vi tänker när det gäller elektiva (planerade) operationer som nu utförs i Sollefteå med hela länet som upptagningsområde.

Här har sjukhuset i Sollefteå en spetskompetens som är en stor tillgång för hela länet.

Erik Lövgren

Regionråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel