Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukvården missade Jimmys brutna handled – i tio år

Jimmy Jorhult gick med bruten handled och svåra smärtor – i tio år.
Först efter otaliga sjukvårdsbesök upptäcktes två frakturer.
– Jag förstår inte hur vården kunde missa frakturerna i så många år, säger han.

Annons

Vintern 2002 åkte Jimmy, som då var 15 år, snowboard i Nolbybacken. Han föll illa och skadade höger handled.

På sjukhuset konstaterade läkarna att han fått en fraktur i ett ben i handleden. Han fick gå med handleden gipsad i fem – sex veckor. När gipset togs bort kändes handleden fortfarande inte bra, men han fick veta att frakturen läkt. Han skickades hem med instruktioner om att göra olika övningar med handen.

Men handleden kändes lika bruten som tidigare och svullnade dessutom upp. Han åkte in till primärvården flera gånger men skickades hem varje gång, med det lugnande beskedet att allt var som det skulle.

– De sa att det skulle "växa till sig".

Men det gjorde det inte. Jimmy hade svårt att använda handen i vardagen på grund av smärtan. Han har inte stått på en snowboardbräda sedan olyckan och fick ge upp sitt bowlande, med en lovande juniorkarriär och flera vinster i distriktsmästerskap. Handleden begränsade honom också under utbildningen och när han senare började arbeta som kock i Sundsvall.

De svåraste smärtorna var inte konstanta hela tiden under de tio år som gick innan han fick hjälp, men återkommande.

– När det var som värst var det en pulserande smärta hela vägen från armbågen och ut i fingertopparna. Jag hade svårt att ens hålla i en penna.

Till slut, efter tio år, fick han hjälp. Vid ett av de återkommande vårdbesöken tittade en läkare närmare på handleden. Han misstänkte direkt att handleden fortfarande var bruten, eftersom rörligheten var så dålig.

Jimmy röntgades och man upptäckte två frakturer i handen; en gammal som läkt ihop snett och en annan som aldrig upptäckts.

Han är kritisk mot vården och förstår inte hur det kunde gå så fel i så många år.

– Men jag är inte sur. Alla kan göra fel. Jag är inte heller ute efter att få några pengar eller någon annan ersättning. Men det är ju bra om det här uppmärksammas så kanske det kan hindra liknande vårdmissar i framtiden.

Nu har Jimmy till slut fått adekvat vård. Men de många åren med de obehandlade frakturerna har gett en bestående skada, som kanske aldrig blir bra.

– Jag har opererats flera gånger och nu ska jag snart in på röntgen igen. Vi får se hur det går, men det känns ju som att det här ska hålla på i en evighet.

Läs mer:

Läkare missade benbrott: 19-åring jobbade med våldsamma smärtor i en månad

Benbrott missades i sju veckor