Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukvården sa att Jennifers matproblem var psykiska – undersökning visar att tvååringen behöver operation: "Det är skrämmande"

Två år har gått utan att Jennifer Lundqvist har kunnat börja äta och hennes mamma har fört en lång kamp mot sjukvården för att få dotterns problem utredda.
I augusti publicerades en artikel i Sundsvalls Tidning om Ulrika Lundqvists frustration och nu ger sjukvården Ulrika rätt. En artär trycker mot Jennifers matstrupe och nu ska hon opereras.

Efter röntgenundersökningarna som visar det Ulrika Lundqvist länge har misstänkt är fembarnsmamman full av känslor.

– Jag är arg för att det har tagit så lång tid, jag är glad över att Jennifer kanske snart ska kunna sitta tillsammans med oss och äta normalt och jag är orolig över operationen säger hon.

Läs även: Kräver svar av vården – varför äter inte Jennifer?

Läs även: Överläkare: "Undersökningen förändrar inget".

Jennifer föddes redan i 25:e graviditetsveckan. I början kunde inte läkarna säga något om hur hennes liv skulle bli, hon vägde bara 728 gram och i perioder fick hon ligga i respirator. Men numera är Jennifer en pigg liten dam som springer omkring i lägenheten i Kvissleby. Hon pratar och kryper gärna upp i syskonens knän.

Läs även: "Man är ganska tacksam över att man bor i Sverige".

Under sina två första levnadsår har Jennifer fått all föda genom en sond i näsan och därefter en knapp på magen. Hennes ovilja och oförmåga att äta har oroat hela familjen. Ulrika Lundqvist har länge krävt att dottern ska utredas grundligt men hon har bara fått till svar att problemen är av psykologisk karaktär och att den tidiga respiratorvården troligen är orsaken.

– Det var först efter att vi gick ut i ST och berättade om det här som någonting började hända, säger Ulrika Lundqvist.

Efter artikeln i augusti hölls ett möte med hela teamet av läkare och dietisten och logopeden som har arbetat med Jennifer sedan hon var nyfödd. I den vevan togs också en röntgen som visade att matstrupen var intryckt.

– Men läkaren vägrade ändå skicka en remiss för en datortomografi och fortsatt utredning och då krävde jag att vi skulle få byta läkare.

Så blev det och så småningom fick familjen resa iväg för fortsatta undersökningar. Nu är Jennifer Lundqvist inskriven vid Drottning Silvias barnsjukhus och det är där som operationen planeras.

– Det står klart att Jennifers aorta är högerställd och att vänster nyckelbensartär löper bakom matstrupen och orsakar en intryckning. Det kan mycket väl vara det som gör att hon inte får i sig maten, förklarar Ulrika Lundqvist.

Familjen har lämnat in en anmälan till Ivo där de riktar kritik mot att Jennifers matproblem inte har utretts förrän nu.

Ulrika Lundqvist känner också ilska eftersom hon inte anser att man har lyssnat på henne.

– Det finns säkert många som går igenom liknande saker men som inte kan, orkar eller vågar kämpa för sin sak. Man tror ju att läkarna har rätt. Hade inte artikeln skrivits, hade inte den första röntgen gjorts och då hade vi nog stått kvar på samma ställe som för åtta månader sedan. Det är skrämmande, säger Ulrika Lundqvist.