Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ska tvångsinsamlade medel förvaltas i strid med Sundsvallsbornas intresse?

Replik på "Går försäljningen av Norrporten rätt till?", ST.nu 11 april.

Riksdagsledamoten Emil Källström (C) har ställt en fråga till finansmarknadsminister Per Bolund (MP) med anledning av andra och sjätte AP-fondernas planer att sälja sina innehav aktier i Norrporten AB.

Källström vill att Bolund garanterar att "försäljningen går till på rätt sätt så att AP-fonderna får största möjliga avkastning".

Vet inte om Källström är särskilt välbekant med historien bakom ATP-systemets tillkomst. Dåtida företrädare för hans parti visade mycket stort motstånd mot förslaget. Här skulle man tvångsmässigt samla in pensionsfondsmedel, som satte löntagarna "i statens knä" (citat från affisch för linje 2 i 1957 års folkomröstning).

Läs också: Norrporten snart sålt – köpare blir börsbolaget Castellum

Via AP-fonderna har Sverige fått ett särskilt tillskott till "det ansiktslösa ägandet". Dessutom har ägandet fått sådan omfattning att man inte kan bortse från att fondförvaltarna utövar faktisk makt. Detta blev särskilt manifesterat i samband med Skandia-affärerna i början av 2000-talet.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Sundsvalls stadshus är en av de fastigheter, som numera ägs av Norrporten. På senare tid har vi alltför ofta fått tecken på att Sundsvalls kommun inte har lyckats värna om Sundsvallsbornas intressen i tillräckligt hög grad i samband med denna försäljning. Ytterst har kommunens väljare sig själva att skylla, när det röstade fram de politiskt ansvariga för affärsuppgörelsen.

I det här läget är det viktigt för oss Sundsvallsbor att AP-fonderna beaktar vårt intresse. Stadshuset är en klenod, som skall vårdas som sådan. Dessutom borde klenoden också kunna användas för evenemang, som lokalerna är lämpade för.

Bertil Lindström

Moderat samhällsdebattör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel