Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ska vi lyckas omvända några mansgrisar eller blir det bara ett tröjtryck?

Sedan i oktober har jag sett rubrik efter rubrik, förövare efter förövare och framför allt har jag sett offer efter offer. Och ja, jag är tacksam att det uppmärksammas. Att människor går ihop och skriker till världen att något är fel. Det rör mig.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Det går inte att säga något annat om kampanjen än att den behövdes. Det var som på tiden.

Ingen förnuftig människa skulle säga något annat.

Men nu undrar jag, allt eftersom tiden går, vad ska resultatet bli av denna viktiga kampanj?

Nu när den blivit så stor att människor i stället skrollar förbi rubrikerna och läser sportsidorna, eller att de suckar när de bläddrar och säger "jaha, ännu en till..." utan att känna något längre. Vad ska resultatet bli?

Vi avskedar män och utesluter dem på löpande band, säkert med rätta, men lyckas vi omvända några mansgrisar? Lyckas vi få unga män att se kvinnor med andra ögon? Lyckas vi få kvinnor att anmäla direkt när de är utsatta? Och jag undrar ifall vi kommer kunna stötta offren genom en rättegång som gör allt för att motbevisa brottet de blivit utsatta för? Kommer vi kunna stötta dem när de ska möta vardagen igen och alla de som inte trodde på dem?

Det är ju nu vi behöver höra en stämma som har planen klar. En plan över hur samhället ska förändras och hur vi ska lära känna varandra och respektera varandra, oavsett kön och ålder. Där en attraktion inte behöver betyda sex. Där sex, även om det handlar om ord, alltid är ömsesidigt. Där ingen använder sitt kön som en maktspelare. Där ingen tar sig rätten att äga någon annans kropp.

Där är jag nu. Jag vill se resultatet av kampanjen. Att vi lärt oss något. Något på djupet. Både män och kvinnor. Ja, för i mitt liv är det oftast vi kvinnor som tagit sig friheter, faktiskt. Men jag har haft en sådan otrolig tur - jag har alltid varit omgiven av riktiga män. Jag har aldrig behövt vara otrygg.

Åter till kampanjen.

Fortsätter det som nu är jag rädd att det blir som det oftast blir – att #metoo i slutänden endast blir ett tröjtryck på H&M eller kallas för "ett jävla fruntimmersgnäll" av de som antagligen inte förstår bättre.

Jag vill inte ge dem det.

Chatrine Nordlund

Läs mer om #metoo:

#metoobackstage: Upprop från kvinnor bakom scen och kamera

Tusentals journalister i upprop mot övergrepp och sexism – här är deras vittnesmål

Över 2000 kvinnor inom idrotten i upprop mot sexism och övergrepp

Debatt: Jag är en vit man som skriver om #MeToo – ska även jag få ett hatdrev mot mig?

För Plus-kunder: Mirjamsdotter vill bryta tystnadskulturen på redaktionerna: "Ska bli socialt omöjligt för män att hålla på"

För Plus-kunder: Lina Norberg Juuso menar att sexuella trakasserier sker överallt: "Har blivit klappad på rumpan av lokalpolitiker"

Insändare: Kvinnors rädsla för att bli ifrågasatta är själva kärnan i #metoo

Insändare: Är det nu kvinnors dragningskraft till svinaktiga män avtar?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel