Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skadan och gipset gjorde världsstjärnan till en bättre åkare

Ida Ingemarsdotter bröt ett mellanhandsben och gipsades. Normalt skulle det vara snudd på katastrof för en elitskidåkare under försäsongsträning. Men skadan gjorde henne tvärt om bättre. Tuffa, långa löpturer blev Ida Ingemarsdotters räddning och utveckling.

Det kan låta paradoxalt att en allvarlig handskada kan göra en internationell elitskidåkare bättre. Men vid 30 år fyllda visade Ida Ingemarsdotter på fredagen att hon minsann är bättre än någonsin över distans. Tvåa bara 25 sekunder efter Charlotte Kalla i säsongspremiären var bästa höstdebuten på mången god dag.

– Jag åkte till och med jämnt med Charlotte under loppets sista tredjedel, berättar Ida, som tävlar för Åsarna.

Formbeskedet var välkommet.

– Det ger mig arbetsro. Nu gäller att också få i gång min gamla kropp i sprinten på söndag, säger Ingemarsdotter, givetvis nöjd med sin fredagsinsats.

Annat var det när olyckan var framme på försommaren och ett benbrott i handen innebar gips under många träningsveckor. Goda råd var dyra. Rullskidorna lades i malpåse – stavträning var inte att tänka på.

Det fick bli det gamla invanda från förr i stället: Många, långa och tuffa löpturer i krävande fjällterräng.

– Jag vet inte varför, men löpningen har liksom hamnat lite i skymundan till förmån för rullskidor de senaste åren. Nu tvingades jag göra tvärt om, plus vara mer på gym och jag känner mig avsevärt mycket starkare. Löpningen har haft en positiv inverkan på träningen, fortsätter Ida Ingemarsdotter.

Så skadan gjorde Dig till en bättre skidåkare?

– Jag säger inte emot dig, ler hon.

Det hon berättar låter rätt fantastiskt. Att en 30-åring med åtta medaljer från OS och VM, varav två guld, faktiskt kan fortsätta utvecklas och i det här fallet genom en slump. En skada tvingade henne att lägga om träningen och det föll väl ut.

Hennes förbundskapten är av samma uppfattning när Sporten träffar honom och för Ida Ingemarsdotters resonemang på tal.

– Löpningen ska inte underskattas. Tvärt om tror jag vi svenskar ägnar oss åt alldeles för få löpturer i fjällvärlden. För det är där den tuffare terrängen finns som träningspassen ska avverkas. Inte inne i städer eller i för flack topografi.

– Här ligger Norge långt före, men så har de ju också fjällterrängen in på knutarna lite överallt, nästan i varenda by, konstaterar Rikard Grip lite avundsjukt.

Läs mer:

Nytt bra lopp när Ingemarsdotter försökte matcha Kalla

Toppendag för Ulricehamn när Viktor Thorn fixade dubbeln

Efter imponerade premiär ser Silver-Stina fram emot att träffa tomten i Kuusamo

Kalla krossade allt och alla – igen: "Hon är helt fantastisk"

Niklas Dyrhaug: "Svanebo räddade segern åt mig"

Både smärta och glädje för lycklig juniorsegrarinna

Långloppssatsande Södergren öppnar för start även i SM