Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skådespelerskor på länsteatern i upprop mot sexuella övergrepp och kränkningar

Totalt 456 svenska skådespelerskor gick på onsdagen ut i ett gemensamt upprop under hashtaggen #tystnadtagning. Bland namnen återfinns alla kvinnliga skådespelare vid länsteatern i Västernorrland, rapporterar SVT Västernorrland.

Läs också: 456 skådespelare i #metoo-upprop

Kvinnorna kräver bland annat nolltolerans mot sexuellt utnyttjande och våld samt att arbetsgivare slutar skydda och anställa förövare. Anonymt vittnar skådespelerskorna också om sexuella övergrepp och kränkningar inom den svenska film- och teaterbranschen.

Läs också (länk till Svenska Dagbladet): 456 skådespelare: Vi har fått nog av sexuellt våld

Bland namnen i i uppropet återfinns Gisela Nilsson, Helena Svartling, Camilla Eriksson, Anja Rajic, Bodil Carr Granlid, Lotta Trulsen och Alva Pettersson vid länsteatern i Västernorrland, skriver SVT Västernorrland.

Några av de kändaste skådespelerskor som deltar i uppropet är Marie Göranzon, Lena Endre, Eva Röse, Mia Skäringer, Helena Bergström, Alexandra Rapaport och Marie Robertson.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke kallade under torsdagen till ett möte med flera företrädare från teaterbranschen.

– Jag var tydlig med hur allvarligt regeringen ser på det här. Vi kräver förändring, säger Bah Kuhnke till Svenska Dagbladet.