Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skaffa brandvarnare och släck ljusen

Första advent ska inte bara vara pyntar- och ljuständardagen utan också batteribytardagen.
Då ska man byta batterier i alla brandvarnare, brandvarnare räddar liv. Det ser vi ofta, säger Mikael Schéele, inre befäl på räddningstjänsten.

Levande ljus, tomtebloss och spisen är de tre vanligaste källorna till bostadsbränder i juletid.

Förra året var det bra. Då hade vi bara ett par julrelaterade bränder under hela december, säger Mikael Schéele, inre befäl på räddningstjänsten.

Absolut vanligast är att det är levande ljus som orsakar bränder, och det är främst i lägenheter det börjar brinna enligt statistik från Brandskyddsföreningen.

Den som tänder ljuset ska ansvara för att det släcks, går man ut ur rummet får man tydligt lämna över ansvaret till någon annan, säger Mikael Schéele.

Brännbara material som mossa och plast hör egentligen inte hemma i ljusstaken, ett tips är att dekorera med snygga stenar istället.

Men mossa är ju tradition, och ofta vill man ha det. Men då ska man vara extra noga med släckansvaret, säger Mikael Schéele

Sen är det förstås viktigt att inte ha dekorationer för nära ljusen, att använda ljusstakar som inte kan börja brinna och att aldrig lämna levande ljus obevakade.

Värmeljus ska inte stå för tätt, ha en decimeter mellan varje, annars blir det för varmt. Och ställ aldrig värmeljus direkt på en bordsskiva, säger Mikael Schéele.

Sen ska julgransbelysningen eller adventsljusstaken släckas genom att kontakten dras ur eller strömbrytaren används, istället för att skruva ur glödlampan.

Om olyckan ändå skulle vara framme förespråkar räddningstjänsten att du försöker släcka: riv ner den brinnande gardinen och töm släckaren.

Det tar 1,5 minut för oss att bara att ta oss utanför garaget, och sen ska vi åka till lägenheten eller huset också. Mycket hinner brinna ner på vägen dit. Du kan aldrig förvärra branden om du tömmer en släckare, säger Mikael Schéele.

Givetvis ska du använda det sunda förnuftet och tänka på din säkerhet om du försöker släcka en brand.