Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skagius tog revansch efter sjukdomshelvetet – nominerad till ST-pokalen

2015 blev året då Johannes Skagius kom tillbaka efter sjukdom och dålig form. Dessutom ser tränarbytet ut att ha gett resultat, och siktet är fortsatt inställt på OS i Rio. Nu kan Sveriges bäste bröstsimmare vinna ST-pokalen.

Nyligen stod det klart att Johannes Skagius inte skulle få åka på kortbane-EM i Israel i december, trots att han då låg tvåa i världen på 100 meter bröst och sjua på 50 meter. Ett märkligt beslut från förbundskapten Ulrika Sandbark kan tyckas, men anledningen är att Skagius ska kunna koncentrera sig på långbanesäsongen och huvudmålet: OS i Rio nästa år.

Läs mer: Detaljplanen som ska ta Sundsvallskillen till OS

Det blev inte heller något VM i somras efter att han misslyckats med att nå kvalgränsen, bland annat under SM-veckan på hemmaplan i Sundsvall.

Trots det får året ses som en stor revansch för Skagius, som har kunnat träna och tävla för fullt.

Efter att ha lyckats ta sig till VM-final i Barcelona 2013 blev den fåföljande säsongen förstörd av en envis sjukdom, som orsakades av en bakterie i bihålorna.

Vid sommarens SM-tävlingar i Sundsvall var han dock tillbaka högst upp på prispallen när han vann guldet på 50 meter bröst inför en jublande hemmapublik. Det följdes nyligen upp av ytterligare två SM-guld, både på 50 och 100 meter i Helsingborg, där han befäste sin position som Sveriges bäste i bröstsim. Därför är han också en av kandidaterna till ST-pokalen, ett pris han tidigare varit nominerad till.

Nu jagar Skagius en OS-biljett tillsammans med sin nye tränare Dirk Lange i Österrike, och av de fina resultaten på SM att döma och världstiden på 100 meter är han på god väg.

Läs mer: Landslagssimmaren flyttar från Sundsvall

Emil Forsberg ledde Sverige till EM – nu kan han få ST-pokalen