Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skalin (SD) hittade kärleken – utomlands

Riksdagsmannen Johnny Skalin (SD) representerar ett parti som oroar sig för anhöriginvandringen.

Själv har han nyligen bildat familj med en kvinna som fått uppehållstillstånd för att hon gift sig med honom.

– Men hon är välutbildad och anpassar sig i hög grad till det svenska samhället, säger han till ST.

I riksdagen driver Sverigedemokraterna frågan att anhöriginvandringen måste begränsas kraftigt.

I dagens fullmäktigesammanträde i Sundsvall kräver Johnny Skalin besked om invandringen lokalt, i en interpellation till Hans Forsberg (C), politiskt ansvarig för integrationsfrågor.

"Hur många fler invandrare, utöver dem vi redan har, anser koalitionen att Sundsvall på ett gott sätt kan ta emot? Vad har Hans Forsberg att säga till alla dem som idag går arbetslösa och som oroas över att arbetskraften ytterligare ska späs på? Finns det någon övre gräns för vad som kan anses vara en rimlig nivå på invandringen?" vill Johnny Skalin få veta.

Enligt folkbokföringen gifte sig Johnny Skalin med en kvinna från en mindre ort norr om Moskva, 8 januari i fjol. Den 21 mars samma år beviljades hon uppehållstillstånd i Sverige, på grund av sin anknytning till Johnny Skalin.

Hennes uppehållstillstånd är villkorligt, och föremål för så kallad "Uppskjuten invandringsprövning".

"Härigenom prövas anknytningens seriositet och hållbarhet vid flera olika tillfällen innan ett permanent uppehållstillstånd beviljas", har regeringen motiverat regelverket.

Kort efter bröllopet skrev hon in sig på Svenska för invandrare i Nacksta, men deltog aldrig i undervisningen.

– I stället har jag hjälpt henne mycket med svenskan, för att belasta samhället mindre. Hon kan redan prata svenska, tack vare att jag har hjälpt henne med det, säger han.

I juli 2011 fick makarna Skalin sitt första barn. För Johnny Skalin är det skillnad mellan hans frus anhöriginvandring, och den anhöriginvandring hans parti vill begränsa.

– Bland asylinvandringen har vi en stor majoritet som saknar skyddsskäl, vilket ställer stora krav på det svenska samhället när det gäller att trygga välfärden och jobben. Många av dem tar in anhöriga, vilket ytterligare belastar ekonomin i samhället. Speciellt de som kommer från klansamhällen och kanske inte förstår det svenska samhället, säger Johnny Skalin.

Ser du någon skillnad mellan att en älskad människa från Somalia och en älskad människa från Ryssland får uppehållstillstånd?

– Jag förstår vart du vill komma. Vad gäller anhöriginvandringen vill vi ställa högre krav på dem som vill ta hit en älskad person. Vi gör inte skillnad på om man kommer från Afrika, Asien eller Sydamerika. Vi sorterar inte människor utifrån ursprung, så i det avseendet har det ingen betydelse.

Kommer din fru att konkurrera med andra Sundsvallsbor om jobb?

– Hon är ju en del av arbetskraften som alla andra. Men hon är välutbildad och anpassar sig i hög grad till det svenska samhället. Det innebär en kostnad om man träffar en människa från ett annat land, därför har vårt parti föreslagit att den som möter kärleken i ett annat land också ska bidra till samhällets initiala kostnader. På längre sikt kan det bli en vinst, speciellt om det är en högutbildad person.

Har du bidragit till att Sundsvall har tagit sig närmare gränsen för hur många invandrare Sundsvall klarar att ta emot?

– Jag beskriver jättegärna vår politik och vad den går ut på. Men din journalistik går inte ut på att bedriva en objektiv journalistisk verksamhet.

Din fru är uppväxt i en diktatur, med hög kriminalitet, missbruksproblem, fattigdom och en annan religion. Tror du hon får svårt att anpassa sig till vår kultur?

– Nej det tror jag inte.