Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skamlig hur våra bönder behandlas

Replik på "SD föreslår redan genomförda åtgärder för landsbygden", ST.nu 30 januari.

Sverigedemokraterna är ett parti för hela Sverige, vilket vi också är tydliga med i vår budget, där vi gör kraftfulla satsningar bland annat på företagande och infrastruktur i vårt landsbygdsprogram ”Hela landet”. Vi avfärdar höjda på bensin och diesel eftersom vi nu har nått vägs ände med denna landsbygdsfientliga skattepolitik. Sverige har redan idag mycket låga koldioxidutsläpp per capita och de åtgärder regeringen vill genomföra är helt obetydliga i ett större globalt perspektiv.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Vi i Sverigedemokraterna föreslår ett flertal åtgärder för att vända landsbygdens utveckling.

Främst handlar det om en sänkning av dieselskatten jord- och skogsbruket till dansk nivå, det vill säga 60 öre per liter. Vi vill också införa en betesersättning för en del av de merkostnader som beteskravet innebär för svenska mjölkgårdar. Sammantaget skulle vår politik innebära en ekonomisk lättnad på flera hundra tusen per år för en medelstor mjölkgård. Då har vi också räknat med en avskaffad löneavgift (10,71 procent av lönekostnaden) och ett lindrat sjuklöneansvar för småföretag.

Omanovic (S) har dessutom direkt fel i sin kritik av SD:s budgetförslag. Vi lägger oss inte på en lägre ambitionsnivå när det handlar om välfärden. Kommunerna har en lika stark ekonomi i Sverigedemokraternas budgetalternativ som i regeringens förslag. I stället handlar det om en kombination av minskade utgifter samt ökade intäkter för kommunsektorn i andra delar av budgeten, där en minskad kostnad för invandringen är den enskilt största förklaringen.

Uppenbarligen verkar inte vare sig Socialdemokraterna eller deras källa LO, värdera välfärdsarbetarna särskilt högt heller. De 90 miljarder man talar om, skulle fördelat under fyra år på 290 000 välfärdsarbetare motsvara 6465 kronor i lönekostnad per månad. En sjuksköterska skulle enligt artikelförfattarna då få ut 4 000 kronor per månad efter skatter och avgifter, vilket givetvis faller på sin egen orimlighet.

Regeringen och de andra partierna verkar mest vara upptagna med att försöka rädda sin havererade migrationspolitik, vars kostnad för samhället är omöjlig att överblicka men som direkt belastar statens budget med dussintals miljarder. Vi Sverigedemokraterna prioriterar i stället hjälp åt flyktingar i deras närområden, men sparar därigenom också en del resurser som vi behöver på hemmaplan.

Med detta sagt, så måste jag säga att det är skamligt hur vi i Sverige behandlar våra bönder. Svenska lantbrukare konkurrerar på en tuff internationell marknad, men är hänvisade till ett nationellt regelverk med hårdare djurlagstiftning och miljöregler samt högre skatt på diesel och arbete. Vad som i slutändan sker är att svenska bönder tvingas lägga ned sina verksamheter och importen av mat från andra länder med lägre ambitioner vad gäller djurskydd och miljö, i stället ökar.

Något som vi vill ändra på i vår politik.

Anders Forsberg (SD)

Landsbygdspolitisk talesman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel