Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skandalhantering kräver tydlighet

Annons

Det finns ur sossarnas synvinkel egentligen bara en positiv sak med söndagens Sifomätning som innebär ett historiskt bottennapp för sossarna. Det positiva är att det är de borgerliga och inte nyfascistiska SD som går framåt. När sossarna går ner 2,8 procent till 23,2 procent så är det en käftsmäll. Klart är att risken för regeringskris ökar om siffrorna består.

Varför? Inom Moderaterna har de krafter stärkts som ser det som nödvändigt att motarbeta sossarna även om partiet därmed gör sig beroende av SD. Opinionssiffror som gör det troligt att de borgerliga vid ett nyval skulle kunna bli större än de rödgröna ökar risken att Moderatledningen faller undan trots att man där inte alls litar på nyfascisterna och trots att den misstron är ytterst välgrundad.

Minns partiledaren Jimmie Åkessons: "Give ’em hell" och löftet att fälla varje regering som inte genomför SD:s flyktingpolitik något som i septermber följdes av uppmaningar om utomparlamentarisk kamp från deras sida. Nu gör visserligen SD åter sitt bästa för att putsa på sitt skamfilade rykte. Men seriösa politiker kan inte lita på dem alldeles oavsett om man som en del Moderater uppenbarligen är villiga att kompromissa med idén om alla människors lika värde.

Till detta resonemang ska läggas att också Centern och Liberalerna måste stödja tanken att stödja sig på SD, om regeringen ska kunna fällas. Och hoppet om en borgerlig seger efter ett nyval är rätt svajig faktiskt. De förefaller i varje fall långt ifrån garanterad. I december hade de rödgröna ett försprång på 1,3 procentenheter. Nu leder de borgerliga med 5,6.

Det kan verka stabilt men då ska vi minnas att hela mätperioden präglades av den så kallade Kommunalskandalen där inte minst utrikesminister Margot Wallström (S) ifrågasattes. Det är väl känt att skandaler tillfälligt kan ha stor påverkan på opinionen. Lika känt är att den effekten oftast klingar av rätt fort då ilskan över personers tillkortakommanden ställs mot vad partierna står för. Det återstår att se hur det blir den här gången.

Avgörande blir då frågan vad sossarna faktiskt står för. Ser väljarna det? Är sossarna tillräckligt tydliga? Det kan ifrågasättas. Det blir inte lättare när man för att slippa beroendet av nyfascisterna tvingas samarbeta över blockgränsen.

I skandaler är det trovärdigheten i talet om jämlikhet som skadas. Men det gäller också att lösa samhällets problem. Nu måste det helt enkelt byggas bostäder. Nu måste vi investera i skola, polis och infrastruktur för att lösa de överhängande problemen. Arbetslösheten är snabbt på väg ner inte minst för unga. Och flyktingkrisen kan underlätta det arbetet.

Samtidigt tynger flyktingströmmen opinionssiffrorna speciellt i Skåne som tagit en väldigt stor del av stöten. Det man gör av nödvändighet måste göras utan att grundhållningen, en vilja att hjälpa de som är på flykt hålls vid liv. Vi är och vill vill vara stolta över vad Sverige gör och har gjort för flyktingarna.

Som vanligt gäller sen att vallöften är till för att hållas. Se till att underhållet på järnvägen som utlovat återförs i statlig regi.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel