Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skandalscener i sprinten: Skulle Johaug ha haft gult kort?

De nya reglerna kring klassisk stil är tydliga - smygskejt ska straffas. Men samtidigt som flera manliga åkare straffades klarade sig den stora favoriten Therese Johaug.

Maurice Manificat fick gult kort för att ha tagit skejttag i den klassiska sprinten. Nicklas Dyrhaug blev diskkvalificerad. Men Therese Johaug klarade sig utan ett gult kort.

– Jag förstår inte juryns bedömning när jag ser det här, säger SVT's expert Anders Blomquist till SVT Sport.

Det var i finalen i tisdagens klassiska sprint som Therese Johaug hamnade efter i starten och blev stressad. På TV-bilderna tar hon två skejttag som ser medvetna ut och ytterligare några som ser mindre medvetna ut. SVT's experter Anders Blomquist och Mattias Fredriksson är oense om hon skulle ha haft gult kort som därmed hade gett henne tre tilläggssekunder.

– Med den nivå de lagt på klassisk stil i år tycker jag att det är ett gult kort. Men det är hårfint, säger Blomquist.

Men sett till Manificat och Dyrhaugs snarlika förseelser och konsekvenserna av dem är det många som ifrågasätter den tekniska juryns beslut. Det ifrågasätts också att de lyssnade på Johaug och en norsk ledare innan de tog beslutet. Det var brukligt förr men från och med i år ska juryn enligt de nya reglerna kunna ta beslut utifrån bilderna.

– Det var en bedömning, hon var i närheten av skejttag i starten av finalen och vi tittade på det. Vi ville i alla fall höra vad hon själv sa innan vi gjorde en värdering av det, säger Arne Sandvold, norrman och teknisk delegat i FIS till SVT sport.

Juryn tar beslut utifrån om förseelsen bedöms som ett regelbrott eller som en så kallad Race Incident som innebär att åkaren omedvetet begår en förseelse.

– Det var en bedömning vi gjorde efter att ha lyssnat på henne och en norsk ledare. Flera i juryn tyckte att det inte var ett regelbrott, säger Sandvold.

Johaug har ett gult kort sedan tidigare och hade hon fått ytterligare ett hade hon alltså fått tre straffminuter. Det hade gjort hennes utsikter att vinna Tour de Ski betydligt svårare.

– Det hade ingen betydelse, vi gjorde en så objektiv bedömning utifrån det vi såg, säger Arne Sandvold.

Johaug slutade femma efter Ida Ingemarsdotter i den klassiska sprinten. Flera svenskor hade otur och föll i den tuffa och hala nerförslöpan. Bland andra Charlotte Kalla och Hanna Falk fick problem och Stina Nilsson föll i finalen.