Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skänkte husvagn som blev hem för tiggare

Håkan Sjölander såg ett reportage om Pirjo Holmström som hjälper tiggare i Sundsvall.
Hans gamla husvagn stod kvar på tomten.
– Jag sade till min fru att vi skänker bort den till henne, säger han.

Företagaren Håkan Sjölander, från Lillmörtsjön söder om Fränsta, hade bestämt sig för att köpa ny husvagn men tyckte att inbytespriset för den gamla var för dåligt. Därför blev den kvar hemma.

– Vi satt senare och tittade på tv och fick se ett reportage om Pirjo Holmströms historia och att hon vigt sitt liv åt att hjälpa andra, säger Håkan Sjölander.

Där och då bestämdes det att husvagnen skulle skänkas till Pirjo och hennes hjälpverksamhet.

Husvagnen skulle ställas upp vid den boplats som finns för tiggare i hamnen i Sundsvall. När Håkan Sjölander körde ner den till området kände han att det var rätt.

– När jag kommer dit ser jag att det är en person som sover på en madrass under en husvagn. Då känner man att man har ett överflöd själv.

Håkan blir ibland irriterad när han till exempel läser på Facebook att folk klagar på tiggarna. Att de inte borde få vara här i Sverige.

– Men de gör ju ingen skada. Det är nog mest det egna samvetet som skaver, säger han.

I nuläget finns runt 75–80 tiggande EU-migranter i Sundsvallstrakten och de flesta bor i lägret i hamnen. Det är en liten ökning på senare tid men inte så mycket som det förväntades komma till sommaren.

När Pirjo Holmström fick samtalet från Håkan Sjölander trodde hon först inte att det var möjligt men nu har familjen Sjölanders husvagn blivit ett hem åt en hel familj som kommer från den fattiga byn Valeaseca i Rumänien.

– Det kändes lite väl stort att någon ville skänka en så pass fin husvagn, säger Pirjo Holmström.

Behovet har varit skriande efter boende, typ husvagnar, för de tiggare som bor i hamnen. En del har sovit i skrotbilar som finns på platsen och som Håkan Sjölander såg – under husvagnar.

Många var förstås intresserade men till slut kunde de enas om vilken familj som skulle ta den "nya" vagnen i besittning.

– Alla var jätteglada och de var överväldigade av den lyx i form av kyl och frys, radio och säng med madrass som den hade, säger Pirjo Holmström.

– Det var så kul att se det. Det kommer jag att leva hela livet på.

En i familjen är Alex Dumitru Bujor och han har lärt sig lite svenska.

– Husvagnen är jättebra, säger han.

– Men snälla skriv också att jag och alla här vill ha ett jobb.