Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skanska stäms på 800 000 efter allvarlig arbetsplatsolycka: "Borde inte ha hänt"

Mannen föll från lastrampen på Skanskas anläggning och skadades allvarligt. Nu åtalas företaget för arbetsmiljöbrott genom vållande till kroppsskada och riskerar 800 000 kronor i företagsbot. Företaget har medgett omständigheterna och beloppet.
– Vi tar vårt ansvar. Det borde inte ha hänt, säger Maria Lindström, kommunikationsansvarig på Skanska.

Annons

Det har snart gått fyra år sedan arbetsplatsolyckan på Hulivägen i Sundsvall då en man i 50-årsåldern ramlade och skadade sig på Skanskas asfaltanläggning.

Mannen befann sig på platsen tillsammans med en kollega för att hämta asfalt. I samband med lastningen stod mannen på en lastramp på ungefär 1,5 meters höjd samtidigt som kollegan backade in lastbilen. Mannen ramlade därefter, av okänd anledning, ner från rampen och blev liggande på marken. Han fick skador i huvudet, bland annat i form av en hjärnblödning samt synförsämring, förlamning i vänsterarm, kognitiva svårigheter och ett brutet nyckelben. Mannen föll på ena sidan av rampen där det saknades skyddsräcke.

Åklagaren menar att Skanska Asfalt och Betong AB inte har följt arbetsmiljölagen, dels genom att inte se till att en noggrann undersökning och bedömning av riskerna har gjorts vid arbete på lastrampen, dels genom att inte vidta nödvändiga åtgärder för att förebygga olycksfall vid lastrampen.

Det mesta tyder på att det inte blir någon rättegång eftersom Skanska har medgett såväl omständigheterna kring olyckan som beloppet på 800 000 kronor.

– Jag anser att målet avgörs på handlingarna och inte ska tas till huvudförhandling. Vi får se om rätten delar den uppfattningen, säger kammaråklagare Aino Alhem.

Skanska tar sitt fulla ansvar för olyckan och har vidtagit åtgärder på sina arbetsplatser.

– Det är fruktansvärt tragiskt och borde aldrig ha hänt. Vi jobbar systematiskt med säkerheten och har haft flera säkerhetsronder på den här platsen. Men på den plats där olyckan inträffade har vi uppenbarligen missat, vilket vi djupt beklagar, säger Maria Lindström, kommunikationsansvarig på Skanska.

– Det här ledde till att vi lärde oss något. Nu har vi säkerställt att vi har staket på alla plattformar.

Något som saknas i åtalet är skadeståndsanspråk från målsägande. Mannens målsägandebiträde Fredrik Burvall säger att det är något som man håller på att lösa utomrättsligt, utan att vilja gå in på några detaljer.

– Försäkringen har täckt upp personskadorna, men vi ska träffa huvudmannen och utreda det här fullt ut.

Hur allvarligt ser du på händelsen?

– Det är allvarligt på så sätt att han blev allvarligt skadad.

Hur mår din klient i dag?

– Det vill jag inte gå in på, men det har påverkat hans liv och hans anhöriga väldigt mycket.