Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skapa levande och konstnärliga livsmiljöer i Västernorrland

Sverige står inför en byggboom. Bostadsbristen ska byggas bort i många delar av Sverige.

Miljonprogramsområdena ska, eller håller på att, renoveras. Fastigheter ska klimatanpassas, kollektivtrafik byggas ut. Regeringen uttryckte nyligen en ambition om att bygga 700 000 nya bostäder till 2025 och i många kommuner pågår spännande planeringsprocesser. Och därtill ska landstinget Västernorrland bygga för runt 0,6 miljarder kronor de närmaste åren, visar Dagens Samhälles sammanställning.

Sammantaget innebär det här en fantastisk möjlighet att uppgradera våra offentliga rum med omtanke om hela människan. För att skapa levande livsmiljöer och ge alla möjlighet att uppleva konst i sin närmiljö finns enprocentsregeln för konstnärlig gestaltning.

Den är enkel att förstå. Minst en procent av projektbudgeten för en ny- eller ombyggnation ska investeras i att konstnärligt gestalta en byggnad, ett torg eller annan offentlig infrastruktur. Tack vare regeln har tusentals offentliga miljöer i Sverige blivit rikare och mer intressanta att bo, besöka och arbeta i. Idag tillämpar 2/3-delar av landets kommuner enprocentsregeln. Det är 50 procent fler än för 10 år sedan och det vittnar om ökad kunskap om konstens betydelse för att tillföra en humanistisk och estetisk dimension till våra torg och fastigheter.

Konsten påverkar oss och stimulerar kreativiteten. Ändå saknar alltså var tredje kommun helt rutiner för enprocentsregeln, medan många andra inte tillämpar den fullt ut. Därför borde politikerna och invånarna i Västernorrland se över hur regionen, kommunerna och byggbolagen arbetar med den offentliga konsten.

Har man antagit enprocentsregeln för konstnärlig gestaltning och hur tillämpas den? Finns gestaltningsprogram och skrivs ambitionerna om den offentliga konsten in i kommunernas markanvisningspolicys, detaljplaner och exploateringsavtal? Anlitas konstnärerna tidigt i planeringsfasen så att man tar vara på deras kompetens redan i början av processen?

Den offentliga konsten är demokratisk på så sätt att även barn och vuxna som sällan går på en konstutställning får möjlighet att ta del av och inspireras av konstnärliga uttryck. Den är en central för den bostadspolitiska visionen om ett långsiktigt hållbart byggande och Sveriges kulturpolitiska mål att kreativitet, mångfald och konstnärlig kvalitet ska prägla samhällets utveckling.

De kommande åren finns alla möjligheter att göra Västernorrland mer konstnärligt intressant. Gör dina politiker det?

Läs mer om konst i Sundsvall just nu:

Två sätt att trigga fantasin

Livet i olika färgskalor

Vänner skapar en färgkaramell