Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skarp kritik mot hur Ålsta folkhögskola bedrivs

Nya tjänster utlystes inte, utan tillsattes av bekanta till rektorn.
Två har titulerat sig biträdande rektor, fast dessa tjänster inte existerar.
Missbrukare har anställts.
Kompetenta lärare har sagt upp sig.
Sjukskrivningar och tjänstledigheter har ökat, liksom elevfrånvaron på skolan.

Det skriver ett tidigare ombud för SFHL, Förbundet för lärare och rektorer på Sveriges folkhögskolor, i ett dokument som skickats till ansvariga tjänstemän och politiker i landstinget med synpunkter från tio medarbetare.

Medskickat finns två utdrag från MBL-förhandlingar som en person undertecknat, dels som facklig företrädare och dels som arbetsgivarrepresentant, trots att personen inte haft rätt att företräda varken den ena eller den andra parten.

Även namn på åtta kompetenta sökande till en tjänst finns med i dokumentet, men tjänsten tillsattes av en som inte hade ansökt.

En personalenkät har också sänts in, som inte visar några bra resultat när det bland annat gäller ledning och effektivitet.

Det har inte gjorts riskanalyser inför stora förändringar och det gjordes inte heller någon skyddsrond på sex månader trots att skyddsombudet påpekat behovet.

Under förra skolåret steg elevernas frånvaro till 50 procent.

– Det är eleverna som blivit förlorarna, säger Kjell Grafström, som nu är pensionär, men som tidigare var representant för SFHL och som författat skrivelsen.

Han ifrågasätter den musikutbildning som startats, eftersom det finns sådana utbildningar i Härnösand och Fränsta sedan tidigare.

– Det måste byggas en skola inne i skolan på grund av ljudnivån, det blev våldsamt dyrt och höjde hyran.

En nystartad fotoutbildning lockade en enda elev. Sedan startade Ålsta en filial i Skinnskatteberg, även det ifrågasätts.

Carina Bergqvist är regionombud på Lärarförbundet och har förhandlat med landstingets HR-avdelning, eftersom MBL inte har följts.

– Det har förts en dialog om arbetsmiljösituationen och vi har fått visst gehör för våra synpunkter.

Hans Wiklund, som är regional utvecklingsdirektör vid landstinget med ansvar för folkhögskolorna, säger att de utbildningar som bedrivs är en politisk fråga och inget som går att ifrågasätta.

– Men vi tittar på det som gäller arbetsgivarfrågor utifrån gällande regelverk. Vi har pratat med rektorn om formerna för rekrytering och de samtalen fortsätter.

Det kommer också att hållas en informationsdag på Ålsta om landstingets samverkansavtal och vilka som har ansvar för vad.