Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skarp kritik mot socialnämnden

Socialnämnden i Timrå får allvarlig kritik av länsstyrelsen för hanteringen av en anmälan och utredning av ett Lex Sarah-fall på försommaren. En rörelsehindra äldre man utsattes för ett grovt sexuellt övergrepp av en yngre man, från missbrukarboendet. Polis tillkallades men saken tystades ned av deras chefer och polisanmäldes inte.

Personalen skulle inte göra polisanmälan, enligt de instruktioner de fått. Det skulle cheferna göra. Men saken stannade där och bagatelliserades ända upp på socialchefsnivå, när ST skrev om händelsen på försommaren.

Ärendet gällde ett sexuellt övergrepp på en handikappad äldre man, av en känd missbrukare. Personal från det särskilda boendet och hemtjänstpersonal upptäckte händelsen och slog larm.

Men saken tystades ned på mellanchefsnivå. Den utsatte mannen fick sedan snabbt flytta till ett äldreboende i kommunen. Han hade inget annat samröre med klienterna på missbruksboendet annat än att han blev granne med dem när den verksamheten flyttade in i huset.

Länsstyrelsen bedömer att nämndens yttrande inte gett svar på de frågor som ställdes i slutet av maj, skriver man nu till nämnden.

Därför kräver man också komplettering av de delar av kritiken som gäller rutinerna för registrering och förvaring av anmälan och utredning enligt lagens krav.

Det svar som socialnämnden skickade iväg i augusti sedan länsstyrelsen börjat utreda hur ärendet hanterats, innehåller bara en allmän regelsamling om hur man ska hantera Lex Sarah-ärenden.

Länsstyrelsen vill också veta vad nämnden gjort för att alla som omfattas av Lex Sarah bland kommunens anställda har fått tillräcklig kunskap om de skyldigheter man har enligt denna lag.

Lex Sarah innebär att personal inom hemtjänst, äldreomsorg och stödboenden ska anmäla fel och missförhållanden de upptäcker i tjänsten. I det aktuella fallet upprördes personalen över att deras uppgifter till cheferna om vad som inträffat stannade där och tystades ned.

Det var personal från såväl missbruksboendet som hemtjänsten som bevittnade slutfasen av övergreppet. Den handikappade mannen var själv så uppskärrad efteråt att han inte ville göra någon anmälan. Han var bara glad åt att få flytta därifrån, en önskan som han hade haft en längre tid utan att den bifölls.