Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skarpa förslaget om rehabklinikens framtid – beslut tas i dag

Ödets minut närmar sig för den rehabiliteringsmedicinska länskliniken i Härnösand.
I dag när landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd har möte läggs det skarpa förslaget på bordet:
Verksamheten flyttas till Sundsvall.

Annons

Ärendet står sist på dagordningen och rubriceras "förändring av rehabiliteringsmedicinsk verksamhet"

Dagen före mötet fanns ännu inget färdigt underlag presenterat för politikerna i nämnden. Det ger intryck att man vill mörka den känsliga frågan eller har väldigt bråttom.

Läs mer: Härnösands gruppledare kallas till krismöte om Rehabmedicin och flyktingbåt

In i det sista ville inte nämndens ordförande Ewa Back (S) bekänna färg.

– Jag kan inte föregripa nämndens process. Jag räknar med en bra diskussion i nämnden.

– Det finns ett preliminärt tjänstemannaförslag att flytta verksamheten i Härnösand till sjukhuset i Sundsvall, detta med fortsatt god kvalitet och patientsäkerhet.

– Vi lämnar det till nämnden utan något eget politiskt förslag från arbetsutskottet, kommenterar Ewa Back.

Insändare: Lyssna på personalen – en flytt av rehab lönar sig inte

Rehabmedicin i Härnösand är en av de omstridda pusselbitarna i landstingets omfattande besparingsjakt. Enbart sjukhusvården ska spara 160 miljoner senast 2018.

Rehabflytt till Sundsvall kommer enligt sjukhusdirektör Nina Fållbäck Svensson att minska kostnaderna med tio miljoner kronor per år, en siffra som personalen starkt har ifrågasatt.

I en specificering redovisar hon att 11,61 tjänster plockas bort i samband med flytten. Kvar blir bara 5,75 tjänster, varav en läkare, en sjuksköterska, en undersköterska, en enhetschef och 1,75 sekreterare.

Nina Fållbäck Svensson uppger att rehabilitering vid en flytt kan erbjudas med högre patientsäkerhet och att effekterna för berörda patientgrupper är goda.

Genomförande menar hon kan ske snarast efter politiskt fattade beslut. Förhandlingar med facket kan genomföras under mars månad.

Härnösands kommun reagerar på det uppkomna krisläget. Den politiska ledningen kallat samtliga partiers gruppledare till ett möte om rehab i dag på eftermiddagen.

Ytterst är det landstingsfullmäktige som beslutar. Det hinns knappast med till fullmäktiges möte i nästa vecka.

Landstingsledningen har i ett debattinlägg häromdagen förklarat att tidsplanen revideras så att de första strukturbesluten fattas i april.

■■ Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Sundsvalls Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!