Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skärpt säkerhetsarbete i Sundsvall efter skolattack

Tragedin i Trollhättan oroar elever och föräldrar.
Sundsvalls kommun har ett gediget säkerhetsarbete för att hindra dödligt våld på skolorna.
– Men vi kan aldrig skydda oss helt mot ensamma galningar, säger säkerhetschefen Gunnar Åberg.

Flera av landets skolor agerar nu efter skolattacken i Trollhättan i torsdags där tre personer omkom. Säkerhetsarbetet ses över och på många håll har fredagens Halloweenfirande ställts in.

På Engelska skolan i Sundsvall hölls Halloweenfirandet som vanligt i torsdags, men med förbehållet att eleverna inte fick ta in ryggsäckar på festen och att de inte fick maskera sig med ansiktsmasker.

På Västermalms skola har elever och personal passerkort till skolan sedan en tid tillbaka, men nu ska de få börja bära korten synligt så att personal snabbt ska kunna se om de som går omkring i skolan är obehöriga eller inte.

På Västermalm finns en särskild riskmedvetenhet. För exakt 14 år sedan nu på söndag skedde ett attentat på skolan, då gymnasieleven Frida Norgren knivdödades och hennes pojkvän skadades svårt.

Läs också: Chartra 77 ställer upp för Fridas minne

Just den händelsen gör att Sundsvalls kommun har vidtagit en rad åtgärder långt innan attacken i Trollhättan, enligt Gunnar Åberg, säkerhetschef på kommunen.

– Vi gör kontinuerligt en risk- och sårbarhetsanalys på alla förvaltningar, där vi försöker se var vi är sårbara för sådana här händelser och hur de kan förebyggas, säger Gunnar Åberg.

Nästa vecka ska en krisövning genomföras med skolledningarna, polis och räddningstjänst, där man bland annat går igenom hur skolpersonalen ska agera vid dödligt våld på en skola.

Den övningen var planerad redan innan händelserna i Trollhättan och är en del av det rutinmässiga säkerhetsarbetet. Men efter Trollhättanattentatet, som troligen hade ett rasistiskt motiv, har även Favi hört av sig och velat att deras personal ska få göra samma övning. Favi håller i utbildningarna med svenska för invandrare i Sundsvall.

Men oavsett vilka säkerhetsåtgärder man genomdriver kan man ändå aldrig bli helt säker, enligt Gunnar Åberg. En ensam galning är svår att stoppa.

– Vi försöker vara steget före, men det är svårt. Polisen arbetar hela tiden med att försöka ringa in sådana här personer innan de agerar, men man ska vara medveten om att det ändå kan hända var som helst i Sverige, när som helst.

Läs mer om knivdådet på Västermalm

De ställer upp för Fridas minne