Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skärpta amorteringskrav börjar gälla nästa år

Regeringen har sagt ja till Finansinspektionens förslag om nya amorteringskrav. Från och med nästa år kan hushåll behöva amortera upp till tre procent per år.

– Hushållens skuldsättning har ökat kraftigt under ett stort antal år. Den ökande skuldsättningen bygger upp stora risker för svensk ekonomi. Det är rimligt att nya bolånetagare som tar stora lån i förhållande till sina inkomster amorterar sina skulder, säger finansmarknadsminister Per Bolund.

Redan nu finns ett amorteringskrav som innebär att om man har en belåningsgrad som överstiger 70 procent av bostadens värde så har en amorteringstakt på två procent per år. Har man en belåningsgrad som ligger mellan 50 och 70 procent av bostadens värde amorterar man en procent per år.

De nya förstärkta amorteringskraven innebär att nya bolånetagare som har bolåneskulder som överstiger 4,5 gånger hushållets bruttoinkomst ska amortera ytterligare minst en procent utöver det befintliga amorteringskravet. Det kan alltså innebära en amorteringstakt på tre procent per år om man har hög belåningsgrad på sin bostad.

Enligt finansmarknadsminister Per Bolund kommer de flesta nya bolånetagare inte att beröras av de nya kraven.

– Tar man ett exempel på ett hushåll med två vuxna och två barn måste de samlade inkomsterna komma upp i över 70 000 kronor för att de nya åtgärderna ska få effekt. Under den inkomsten är det de befintliga åtgärderna och de befintliga ramverket, det vill säga de krav som bankerna redan ställer, som begränsar möjligheten att få lån, säger Per Bolund.

– Vår bedömning är därför att det här påverkar hushåll med mycket god ekonomi och i de allra största städerna primärt, fortsätter han.

De nya förstärkta amorteringskraven föreslås att börja gälla från den 1 mars 2018. Bolån som tas innan dess och redan befintliga bolån omfattas inte av de nya amorteringskraven.