Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skarsgård tar vikingasuccén vidare

Att vara med i en framgångsrik TV-serie som "Vikings" är ett tveeggat svärd. Det säger Gustaf Skarsgård, som har en av huvudrollerna i serien.

Annons

– Å ena sidan tvingas jag säga nej till filmer jag skulle vilja göra. Å andra sidan är det en trygghet, och jag behöver inte göra skit som jag egentligen inte vill göra, säger han till TT.

När "Vikings" nu drar igång med den fjärde omgången kan vi förvänta oss att det händer dramatiska saker kring Gustaf Skarsgårds karaktär Floke. I slutet av sista avsnittet i omgång tre avslöjades det att det var han som dödade Athelstan, den kristne man som blivit en av ledaren Ragnar Lodbroks vänner.

– Det här är ju någonting som man måste handskas med, säger Gustafs Skarsgård. Huruvida Floke överlever den nya säsongens 20 avsnitt (tio visas på HBO nu i vår, de andra tio kommer att visas i höst) avslöjar han självfallet inte.

– Men det blir många som stryker med, säger han.

Att inte veta hur det ska sluta kan skapa viss ångest hos en skådespelare, och Gustaf säger att det är tufft när man ibland måste säga adjö till en kollega vars rollfigur just har blivit dödad. Efter att nu ha tillbringat flera år med att göra "Vikings" har många blivit nära vänner. Själv delar han ett hus utanför Dublin med Alexander Ludwig, som spelar Björn Lodbrok.

– Jag trivs bra på Irland. Jag har en lägenhet i Stockholm, men ibland känns det som att komma hem när jag kommer till Irland igen.

Seriens allt större popularitet har gjort att budgeten ökat och att det blivit fler spektakulära masscener. Men det är inte dessa scener som Gustaf mest ser fram mot.

– De är inte så utvecklande. Fast det är kul när det ibland blir stridsscener med en lång koreografi.

Liksom många andra serier görs det ibland två versioner av vissa scener.

– Den version som visas i HBO Nordic är den internationella versionen, och då är det mer naket och våld. Fast oftast görs det bara en version.

Han säger att han har ett bra samarbete med seriens skapare och författare Michael Hirst.

– Han skriver hela tiden, och får olika idéer. Jag kan säga till om jag känner att karaktären skulle gå åt fel håll i manuset. Jag har ju bättre koll på Floke och hans person.

Populariteten har gjort att Gustaf numera blir igenkänd även utanför Sverige. Förra året reste han runt i Afrika med en kompis och han berättar om hur han i en liten stad i Etiopien blev igenkänd och fotograferad av en lokal man som laddat ner "Vikings" från internet.

– Det är stor skillnad mot tidigare. Serien går ju så otroligt bra över hela världen.

Han har som sagt tvingats tacka nej till filmer han gärna hade gjort eftersom de kolliderat med "Vikings". Men nu ska han snart göra en dansk film, "Darling", där han ska spela en balettkoreograf. Och svenska filmer?

– Det finns några på gång, men jag kan inte säga någonting om det ännu. Jag går dit där det bra materialet är.