Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skatt på läsk och godis för friskare svenskar

Efter år med kostråd om lågfettprodukter och rädsla för fett från djurriket är det nu allt mer som talar för att högt kaloriintag och snabba kolhydrater som finns i till exempel läsk och godis är det som är skadligt för hälsan.  

Samtidigt som vi ätit lågfettprodukter har vi svenskar blivit allt mer överviktiga. Övervikten i Sverige tog fart under början av 1990-talet. Fetma orsakas av en kombination av livsstil, miljö och arv.  

Det är viktigt vad vi äter och hur mycket vi stoppar i oss. Ett normalt intag av naturligt fett med mättade fettsyror är inte lika skadligt, som vi trodde tidigare.

Merparten av blodfetterna tillverkas i stället i levern när vi äter socker (kolhydrater). Såväl glukos (druvsocker) och fruktos (fruktsocker) bidrar till höga blodfetter, åderförkalkning, stroke och utveckling av Alzheimers sjukdom.  

Vår stora sockerkonsumtion är därför ett betydande folkhälsoproblem.

En nyligen publicerad studie på svenska män visar att det är just intaget av snabba kolhydrater som finns bland annat i läsk och godis, som bidrar till sjuklighet i hjärta kärlsjukdomar och höga blodfetter.

Nyligen presenterade den nya danska regeringen ett förslag på skatt på cigaretter, öl, godis, läsk och glass. Från 2013 utökas avgifterna till att omfatta fler varor som innehåller socker, till exempel sylt, ketchup och chokladmjölk.

Det är dags att införa en skatt på läsk och godis i Sverige. Det finns de som tror att skatt på godis inte får oss att äta mer grönsaker. Vi menar att skatt är ett viktigt politiskt styrmedel, som rätt använt påverkar både beteende och samhällsutveckling.

Två bra exempel på Folkhälsoskatter är alkoholskatten och tobaksskatten. Motion och sund livsföring är mycket viktigt för folkhälsan, men det räcker inte med enbart information i skola och i vården om kost och motion. Dessa insatser är bra, men tar mycket lång tid för att ge effekt. Det är dags att plocka fram ett av de starkaste politiska verktygen för samhällsutveckling - att styra om svenskens höga intag av godis och läsk genom en riktad skatt.  

Vi riskerar att få en förlorad generation överviktiga och feta. Inför en skatt på dessa livsmedel innan det är för sent. 

Ralf Sundberg

Kirurg, docent och författare till boken Forskningsfusket Så blir du lurad av kost- och läkemedelsindustrin Hans Dahlgren

Affärsutvecklingschef            

Björn Zackrisson

Affärsområdeschef Praktikertjänst AB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel