Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skattehöjningarna ger färre jobb

Regeringens skattehöjningar kommer att minska möjligheten att anställa fler medarbetare. Det anger tre av fyra företag i en ny studie bland Svenskt Näringslivs medlemsföretag. Låt mig förklara.

Regeringen tar bort den tidigare nedsättningen av arbetsgivaravgiften för unga. I Västernorrland vittnar företag om svårigheten att kunna anställa lika många unga som tidigare. Hela 7 av 10 företag svarar att de i stället kommer välja äldre personer vid anställning. Arbetslösheten bland unga är hög nog – hela 24 procent. Hur regeringen får ihop att skattehöjningen ska göra det lättare för unga att få ett jobb är en gåta. Som grädde på moset höjs dessutom arbetsgivaravgiften för äldre. Unga och äldre drabbas hårt.

Försämring av ROT- och RUT-avdraget. ROT-beloppet minskas från 50 till 30 procent. Taket för RUT-avdraget halveras från 50 000 till 25 000 kronor om året. Risken är överhängande att vita jobb åter blir svarta. Lägg till regeringens införande av en komplicerad detaljreglering av systemet för RUT-avdrag så klarnar bilden än tydligare – hämmande för både köpare och säljare.

Höjda skatter på bensin och diesel med 55 respektive 60 öre (inklusive moms). Kostnaden att ta sig till och från jobbet ökar – drabbar speciellt oss som bor utanför storstadsregionen. Förutsättningarna för att kunna ta ett jobb lite längre bort minskar, särskilt som reseavdragen inte justeras. Effekten blir minskad rörlighet på arbetsmarknaden.

De 30 miljarder kronorna i skattehöjningarna får påtagliga negativa effekter som drabbar oss alla – både direkt och indirekt. Negativa effekter för företag att kunna växa, anställa och öka sin konkurrenskraft. Fyra av tio företag i länet menar att skattehöjningarna direkt leder till försämrad lönsamhet. Det blir alltså betydligt svårare för företagen att fylla på med nya, friska och starka skattekronor till vår gemensamma skattekista märkt välfärd – skola, vård och omsorg.

I skrivande stund är det därför viktigare än någonsin att påminna oss själva och varandra om hur kretsloppet kring vår välfärd fungerar. Desto fler som jobbar, desto mer skattepengar till vår välfärd. Om partierna i regeringen menar allvar med målet att stoltsera med den lägsta arbetslösheten i hela EU år 2020 är det hög tid att tänka om. Nu. Och vem vet – kanske kan den nya spelplanen för politiken ge utrymme för omtänk, nytag och krafttag i näringspolitiken? För jobbskaparnas bästa.

Anna Hedensjö Johansson

Regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel