Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skicka inte Sundsvallsbon Motaser till döden i Bangladesh

Annons

Sundsvallsbon och människorättsaktivisten Motaser Mohammed, medborgare i Bangladesh, reste in i Sverige i december 2013.

Till min stora besvikelse har Migrationsverket beslutat att avvisa honom till Bangladesh där han riskerar livstidsdom, kanske till och med avrättning.

Man behöver inte vara expert på Bangladesh för att inse att Motaser är en politiskt aktiv asylsökande. Före asylansökan i Sverige har Motaser varit politiskt aktiv i ett olagligt parti som opponerar mot den sittande regimen i Dhaka.

Dessutom har han bedrivit synlig regimkritik i Sverige mot den korrupta regimen i Bangladesh via sociala medier såsom Youtube och Facebook.

Därför saknar Migrationsverkets beslut grund. Situationen för Motaser är såväl hjärtskärande som allvarlig. Människorättsorganisationer som Amnesty och Human Rights Watch rapporterar att situationen för de mänskliga rättigheterna, främst för politiker och yttrandefrihetskämpar, försämras kraftigt för varje dag som går i Bangladesh. Utomrättsliga mord, som utförs av en specialstyrka inom polisen, blir allt vanligare. Särskilt drabbas regimkritiker av dessa ”beställningsmord”.

Regimen i Bangladesh har flera gånger kritiserats för att inte vilja göra tillräckligt för att skydda politiska aktivister och ickereligiösa. Främsta måltavlorna för det politiskt och religiöst bottnade våldet i landet är oliktänkande, särskilt bloggare. I februari knivmördades den amerikansk-bengaliske bloggaren och vetenskapsskribenten Avijit Roy i huvudstaden Dhaka. Några veckor senare miste den 27-årige bloggaren Washiq Rahman livet i ett brutalt mord. I våras dödades även den kände sekuläre bloggaren Ananta Bijoy Das av ett machetebeväpnat gäng i Bangladesh. Mycket tyder på att fler aktivister kan komma mista sina liv. I dagarna har nämligen en militant islamistgrupp, Ansarullah Bangla Team, offentliggjort en dödslista över sekulära bloggare, författare och aktivister runt i världen. En av personerna som finns med på listan bor i Sverige.

Mot bakgrund av ovanstående finner jag Migrationsverkets avvisningsbeslut för Motaser oacceptabelt eftersom han känner en välgrundad fruktan för förföljelse, fängelse eller avrättning på grund av sin politiska aktivitet. Motaser har inga möjligheter att leva ett normalt liv i Bangladesh då han ägnat sig åt regimkritisk verksamhet mot de styrande i Bangladesh. Dessutom är Motaser funktionshindrad vilket tyvärr innebär att han blir hånad, häcklad och utfryst av allmänheten i Bangladesh.

Migrationsverkets negativa besked oroar Motaser mycket. Han brottas med hälsoproblem, i form av psykisk press och mardrömmar. Han har försökt begå självmord många gånger, varför han nu bor på ett HVB-hem. Sverige är känt för att vara ett stort humanistiskt land som alltid ställt upp för de hjälpbehövande. Jag hoppas att även Mohammed ska omfamnas av den svenska humaniteten.

Låt Mohammed stanna i Sverige.

Kurdo Baksi

Författare och journalist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel