Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skicross regerar på snö – "Vön" etta och Sandra tvåa

Den som vill se svenska skidsegrar ska se skicross. Lördagens två pallplatser av Anna Holmlund och Sandra Näslund som inledde världscuphelgen med att vara etta-trea, följdes upp med en andraplatsa av Sandra på söndagen och så var Victor "Vön" Öhling Norberg tillbaka och vann herrfinalen.

Annons

Anna Holmlund hade chansen att avgöra damernas världscup med en vinst samtidigt som kanadensiskan Marielle Thompson inte fick bli alltför bra.

Nu gick det inte så, den svenska skicrossstjärnan försvann i semifinalen och Anna fick nöja sig med att vinna B-finalen och tå 45 nya poäng.

– Det kändes som om någon åkte på mina skidor i ingången till negativen, säger Anna, lätt besviken, men ändå nöjd med sitt avslutande åk.

– Det var synd att det inte var ett finalåk för det var ett bra åk, konstaterade Anna.

Trots allt nöjd med en seger och en femteplats.

– Idag var det roligare mär det gick lite fortare, summerade Marielle som såg till att behålla spänningen i damernas världscup.

– Jag har inte brytt mig om att räkna, jag är ganska långt efter, konstaterade kanadensiskan lugnt.

Sedan finalen i Squaw Valley är struken så är det bara två säkra tävlingar kvar, Korea och Schweiz. Dyker det inte upp någon ny finalort, då är Anna redan världscupvinnare.

– Planen är att finna någon som kan ta över den inställda finaltävlingen, säger svenske sportchefen Joar Båtelson.

En som inte bryr sig i att räkna är Sandra Näslund, den unga kramforstjejen öste på av bara den och satte färg på finalrundorna med tuff körning och extremt långa hopp. Strax före mål smet hon förbi och fransyskan Alizee Baron och utmanade Marielle Thompson om segern, men fick nöja sig med andraplatsen, en plats bättre än på lördagen.

– Man vill ju vinna, flinade Sandra, som ändå måste vara mer än nöjd med sin insats på Idre Fjäll.

Men besvikelsen syntes i Sandras ansikte när hon passerade mållinjen och det tog en stund innan hon ändå kunde konstatera att hon är en av världens bästa skicrossåkare. Andra platsen på Idre Fjäll gjorde att hon nu ligger fyra i världscupen, strax bakom fransyskan Baron. Blir det en final, då har Sandra chansen att få dela prispallen för den totala världscupen med Anna Holmlund.

Sandras andraplats blev fin inspiration när det var dags för herrarnas final. Victor Öhling Norberg kopplade direkt grepp om finalåket och ledde från start till mål och när han säkert flög över de sista rullarna så möttes han av publikjubel.

– Jag hörde speakern skrika att segern var klar och det var en skön känsla att sätta de sista hoppen.Samtidigt så har ju den här banan visat sig vara riktigt lurig med många omkörningar ända in på mållinjen, som ändå log brett redan innan mållinjen.

– Ju fler heta vi åkte desto lugnare var jag och idag var det betydligt roligare än igår, summerade VÖN, som med helgens resultat klättrade till femteplatsen i världscupen.

Till finalerna tog sig också Moras Michael Forslund och Vemdalens Viktor Andersson, men båda försvann i åttondelsfinalen. Otur hade unga gävletjejen Lisa Anderson och Moras Victor Stiko. Båda hade avancemanget till finalrundorna mer eller mindre klart när de kraschade strax före mål.

Det fanns en vinnare till.

– Det här var ett superbra arrangemang men en helt annorlunda och mycket utslagsgivande bana, summerade FIS tävlingschef Martin Fiala de tre tävlingsdagarna på Idre Fjäll, där den första tyvärr blåste bort.

– Hit kommer vi gärna igen, var hans slutord.