Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skid-SM blir stjärnfyllt

Nu är det klart. De svenska landslagstjärnorna med Charlotte Kalla och stjärnskottet Marcus Hellner i spetsen kommer att förgylla Skid-SM i Sundsvall trots allt.
Enligt landslagchefen Gunde Svan väljer det svenska förbundet bort världscuptävlingarna i ryska Rybinsk samma helg.
– Det känns jättebra för vår del, säger Niklas Kroon i Stockviks organisationskommitté.

I månadsskiftet januari-februari arrangerar Stockviks Skidförening Skid-SM på Södra Berget.

Ett mästerskap som länge var i farozonen att bli utan de största svenska stjärnorna som Charlotte Kalla och Marcus Hellner.

Krocken med världscuptävlingarna i ryska Rybinsk skapade osäkerhet kring vilken dignitet SM skulle kunna hålla. Nu har dock förbundet valt sin väg.

Det blev den som går till Sundsvall.

Landslagschefen Gunde Svan berättade om beslutet för SVT i torsdags.

– Vi tog del av beskedet via press och media i går, men har inte pratat med förbundet, säger Niklas Kroon.

Som dock tar beskedet som en tidig julklapp, klappat och klart.

– Det känns jättebra för vår del.

– Vi är inne på detaljer. Vi har börjat blåsa snö nu när det blivit kallt och för varje dag som går utökar vi vår organisation. Nu är det klart att vi får hjälp av ledarskapsutbildningen på Skvadern varifrån vi får ta 50 personer i ett nafs. Kanonbra. Även marknadsbiten, som fick hicka av finanskrisen, rullar på bättre igen även om det saknas en tredjedel jämfört med det vi trodde. Men vi är hoppfulla att det löser sig.

Men att det svenska landslaget väljer SM i Sundsvall i stället för världscuptävlingarna i Rybinsk faller inte alla i god smak.

– Hos oss är det ingen diskussion om att ett nationellt mästerskap skulle vara viktigare än världsucpen, säger tyske landslagschefen Jochen Behle kritiskt till längd.se.

Men enligt Gunde Svan är det inte en risk att man sänder ut ett budskap att SM är viktigare än världscupen.

– Nej, det vill jag inte påstå. Vi har ju inte haft något riktigt stort SM på länge, det har varit svårt att få det att synka under lång tid. För nästan två år sedan sa vi att vi måste hitta ett datum som vi måste hålla på och det får vi försöka göra nu, säger Svan till SVT enligt Expressen.

Som även tycker att det kan vara bra att slippa resan till Ryssland.

– Det är ju en ganska riskfylld resa dit och enligt erfarenhet är det ett fruktansvärt krångel med Rysslandsresan. Det tar tio gånger så lång tid som att åka någon annanstans och tio gånger så mycket energi och kraft att fixa allt runtomkring. Det är helt enkelt för bökigt att ta sig dit.