Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skid-SM kretsade kring Norrbottens stolthet: Alla vill ha en bit av dig Charlotte Kalla

SM-veckan i Piteå kretsade egentligen runt en enda person. Alla var där för att se, prata med och vara nära Charlotte Kalla. Men varför är hon så stor? Sporten försökte hitta svaret på den frågan, och fick samma svar överallt: – Alla har tagit henne till sitt hjärta, säger Piteåbon Susanne Blombäck.

När det var dags för Charlotte Kalla att ge sig ut i spåren på Lindbäcksstadion ändrades energin på Lindbäcksstadion utanför Piteå. Alla var där för att se Sveriges största skidstjärna, och ingen lämnades oberörd av regionens stolthet, Charlotte Kalla.

– Hon tävlar ju för Piteå och hon är från Norrbotten så alla som bor här tar henne till sitt hjärta. Och hela Sverige också tror jag. Jag tror att det var när hon slog igenom på Tour de Ski - hon hade den där gnistan och glädjen i skidåkningen. Hon är så naturlig och hon är från skogarna här uppe, säger läraren Susanne Blombäck, Piteå, som både sett tävlingar med sina elever och i egenskap av funktionär.

Det gick att höra vad som gällde bland barnen på arenan: "var är Charlotte?", "När kommer hon?", "Jag måste ha en autograf", och så vidare. Och det var inte bara barnen som ville få en bit av SM-drottningen, som kom hem med tre guldmedaljer av fyra möjliga från SM-veckan 2016. Var Kalla än befann sig omgärdades hon av media, funktionärer, tränare och fans.

– Jag har funderat fram och tillbaka på om jag ska köra precis allt. Men jag har sett fram emot ett SM på hemmaplan och jag vet att det betyder jättemycket för regionen och klubben. Och det är en chans för mig att ge tillbaka till skidsporten, säger huvudpersonen själv om uppståndelsen och stödet som hon fått av publiken under SM-veckan.

Läs också: Jennie Öberg avgjorde för Piteå på andra sträckan i SM-stafetten

Det är nog svårt, för att inte säga omöjligt, att hitta någon som inte får stjärnglans i ögonen och vill hylla skidstjärnan när namnet nämns. Och på Lindbäcksstadion fanns bara positiva tillrop att finna, även bland lagkamrater och konkurrenter.

– Hon är ju givetvis inspirerande. Och Charlotte är en jättehärlig person även på sidan om. Hon är en superduktig skidåkare, men hon är precis som oss andra. Och det är en trygghet och en inspirerande person att ha omkring sig. Hon peppar oss andra också även om det är hon som är stjärnan i laget, säger Sofia Henriksson som körde stafetten tillsammans med Jennie Öberg och Kalla under torsdagen, och vann.

– Hon är inspirerande. Hon är den stjärna man åker mot, säger unga Ebba Andersson, Sollefteå, som tog två SM-medaljer bakom Charlotte, trots sin ringa ålder.

Läs också: Super-Ebbas tränare: "Trött på snacket om talang"

Charlotte Kalla är inte bara den mest påpassade av alla svenska stjärnor, oavsett sport. Hon är också den mest otillgängliga. Och emellanåt går det att ana att uppmärksamheten också tar en del energi.

– Man laddar inte på samma sätt inför SM som inför världscup. Men det är många saker som är mer intensiva än på en världscup också, det är många som vill ha en liten bit av en, sade en trött Charlotte Kalla efter vinsten i söndagens skiathlon, även då omsvärmad av journalister.

Men även om uppmärksamheten säkerligen tar en del energi, så verkar den ge mycket också.

– Det var jättebra stämning efter banan, mycket folk. Det är häftigt att se det här vita havet av SM-mössor. Och vilket tryck det var från publiken! Det var grymt när man passerade slalombacken och särskilt första gången. Det bar en fram i spåren, sade hon efter stafetten som hon vann tillsammans med ovan nämnda Sofia Henriksson och Jennie Öberg från Piteå Elit.

Även om hon är den tuffaste konkurrenten i spåren, vilket Maria Rydqvist fick erfara under söndagens skiathlon när Kalla grillade henne rejält och fick se henne dra ifrån ("Hon ska inte få ligga där och spara krafter bakom mig" sa Kalla efteråt), är hon också den som stöttar och försöker pusha de yngre förmågorna och klubbkamraterna framåt.

– Det var superkul att både Sofia och Jennie åkte så bra. Det är som när Jennie kommer här och varvar och man ser att det är stort och kraftfullt. Hon har ju inte haft en spikrak säsong, det har varit sjukdom som härjat och så kom fallet i Östersund. Och det är superkul att Sofia är tillbaka efter det strul hon hade under fjolårssäsongen. Det är verkligen ett glädjeämne, sade Kalla efter stafetten.

Hon har numera 21 individuella SM-medaljer (en mindre än Antonina Ordina), fem OS-medaljer eller nio VM-medaljer. Hon är den starkast lysande svenska skidstjärnan på många år och det bidrar till populariteten, men framför allt verkar det vara personen Charlotte Kalla från Tärendö i Pajala kommun som har en alldeles egen dragningskraft. Det är helt klart något mer än medaljerna som gör henne folkkär i ordets verkliga bemärkelse.

– Jag tycker att hon verkar stå med bägge fötterna på jorden. Hon är den hon är, hon vill något och jag tror folk tilltalas av det. När det går dåligt är allt åt pipan och sen är det himmelriket när det går bra. Det bevisar att hon vill någonting, säger Piteåbon Monica Bergström och fortsätter:

– Hon är ett varumärke för den svenska skidsporten, säger hon.

Läs också: Silver till Maria Rydqvist i hennes enda start i SM

Gilla också Skidpuls på Facebook för fler skidnyheter och reportage.