Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skidåkarna varnas för lavinrisk i Åre

Det finns risk för laviner i Åre. Skistar har bedömt att lavinfaran är betydande vilket är en trea på den femgradiga lavinriskskalan.

Annons

I högzon blåser starka vindar på uppemot 30 meter per sekund. Även i lågzon är det hårt väder, meddelar Skistar på sin hemsida.

VM8:an, Ullådalsliftarna och Duveds linbana är stängda tills vidare på grund av den hårda vindar. Även de övre liftarna Kabinbanan, Gondolen och Hummelliften är stängda.

Enligt SMHI:s prognos väntas snömängden uppgå till uppemot 50 centimeter under närmaste dygnet. Den hårda vinden i kombination med snöfallet gör att sikten i Åre är mycket dålig.

Många skidåkare jublar över att snön äntligen kommer i stor mängd. Men med mycket nederbörd kommer lavinfaran. Enligt Åre Lavincenter kan man räkna med att se en del lavinaktivitet på sluttningar i sydväst och nordväst.

"Nu har vi inte så mycket lavinterräng i de väderstrecken men om ni hittar branta sluttningar som samlat snö kan ni också räkna med att de kan släppa. Enklaste sättet att hantera risken i morgon är helt enkelt att välja den flackare terrängen." skriver Åre Lavincenter på sin Facebooksida.

Lästips från Åre:

Lavinprognoser ska öka fjällsäkerheten

Claes tur till Bydalen nära sluta i katastrof – isblock kastades upp över bron

Storföretag använde Renfjället som reklamplats – Årebor upprörs

Ladda ner den nya ST-appen i Appstore för iPhone här eller i Google play om du har en telefon med Android här.