Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skidlegendaren Wassberg jubilerar – och muttrar

En av Sveriges mest folkkära och framgångsrika idrottare, skidlegendaren Thomas Wassberg, Åsarna, fyller 60 år på påskdagen. En födelsedag som han firar med familjen, och kanske med något danssteg. Vi passar på och säger grattis!

Han är en i raden av de berömda svenska 56:orna där Ingemar Stenmark, Björn Borg, Linda Haglund och Frank Andersson är de övriga stora idrottsprofilerna som föddes 1956. Thomas Wassberg föddes 27 mars i värmländska Lennartsfors och växte upp till en stor längdskidtalang.

Som sådan flyttade han i gymnasieåren till Järpen för att gå skidgymnasiets första årskull 1972, och sedan dess blev han kvar i Jämtland. Han gjorde lumpen vid idrottsplutonen på I 5 i Östersund och bosatte sig i Åsarna och skördade massor av framgångar i guldbyns klubb Åsarna IK.

Läs också: Se Parnevik ta med sig Wassberg på bergsbestigning

Han tog junior-EM-guld 1974 (det som sedan blev JVM), blev som junior även tidernas yngste svenske skidolympier 1976 och året efter som förstaårssenior klev han upp på pallen i världscupen och för-VM i Lahtis.

Thomas Wassbergs digra meritlista innehåller bland annat fyra OS-guld: det klassiska på 15 kilometer 1980 i Lake Placid då han vann med den historiskt minsta marginalen en hundradel mot den store konkurrenten Juha Mieto, Finland, dessutom 50 kilometer och stafett 1984 i Sarejovo, samt stafett 1988 i Calgary.

I VM blev det tre guld – 30 kilometer i Oslo 1982 samt 50 kilometer och stafett i Oberstdorf 1987. Det sistnämnda ett fantastiskt mästerskap där han även tog dubbla silver, trots konkurrens från åkare som många anser var dopade.

Ytterligare ett silver på 15 kilometer och ett brons i stafett, tog Thomas Wassberg vid VM i Seefeld 1985. Dessutom tilldelades han Svenska dagbladets bragdguld efter OS 1980, en medalj som han länge vägrade ta emot eftersom han ansåg att skidkompisen Sven-Åke Lundbäck borde ha fått det året innan.

Läs också: Ewa Fröling fick lämna Let's dance – Wassberg kvar

Thomas Wassberg har hållit kontakten med skidsporten även efter karriären bland annat som expertkommentator i radion samt i rollen som spårchef i Åsarna IK och inte minst med Vakna med Wassberg under OS i Sotji och VM i Falun. Han är egen företagare och spenderar en hel del tid med att ta hand om sin skog.

Han är en av Sveriges mest folkkära idrottare genom tiderna och har de senaste åren gjort populära inhopp i olika tv-produktioner, som Mästarnas Mästare 2009, nyligen gäst hos Parneviks samt förstås nu aktuella danstävlingen Let's dance där han i fredagens program hyllades med födelsedagssång.

60-årsdagen firar han med familjen, frun Ulrike Wieser och sonen Björn Wieser, 29 år. Hyllningar av 60-åringen blir det sannolikt även vid Åsarna IK:s årliga gala, lördag 11 juni, på samma sätt som världsmästaren Lars-Göran Åslund när han fyllde 75 år i fjol.