Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skidpremiär i Sidsjöns nya barnbacke – trots flera plusgrader

Termometern visade sju plusgrader och snö var inte att tänka på. Förutom i Sidsjöbacken. Trots svåra förhållanden höll arrangören vad de lovat och öppnade barnbacken med den nya liften.

Annons

I fjol satte en överklagan stopp för en lift i Sidsjöbackens barnbacke vilket förhindrade en tidigare premiär. Söndagens invigning av liften var med andra ord oerhört efterlängtad, men man hade kanske kunnat önska bättre förutsättningar. Temperaturen förde närmast tankarna till nästa årstid och försvårade arbetet med att lägga backen.

– Men vi har gett oss fanken på att det ska gå att öppna så tidigt som möjligt, och gärna före jul. Vi har jobbat de få timmar som det har gått nattetid då det har sjunkit till 3–4 grader kallt. Nu är backen i riktigt bra skick, säger Anders Norberg, enhetschef för kommunens friluftsenhet.

Efter att Åsa Ulander (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, startade liften för första gången var det fritt fram för alla åksugna. En av dem var Edward Lillieroth, 3 år, som plogade ner för backen med hjälp av mormor Catarina Lillieroth. Lite svårt med balansen, men väldigt roligt, tyckte Edward om premiäråket i backen.

– Jättebra att de har fått till den här backen med liften, sa Catarina.

Tanken är att backen ska vara öppen under hela jullovet, och förhoppningen är att man även ska få i gång stora backen så fort som möjligt. Då krävs det dock att kvicksilvret kryper ner avsevärt och stannar där.

– Egentligen behövs det inte mer än två, tre dygn om vi får omkring 7–8 grader kallt. Man hade ju önskat att det var 10 minusgrader och vinterväder men så blir det sällan, säger Anders Norberg.

För den som hellre åker på längden finns även en 700–800 meter lång slinga uppe på ängen.