Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skidskytt och lärare som har hittat hem

Några SM-guld i skidskytte finns med i Jörgen Saarelas meritlista där skidor spelat en stor roll. Den tidigare elitidrotten tar det lite lugnare numera även om han fortfarande tränar mycket. Nu är det familjen som får mycket av läraren Jörgens tid.

Annons

Sport och idrott har alltid varit en naturlig del av Jörgen Saarelas tillvaro. Han kommer från en idrottsfamilj där hans pappa åkte skidor och hans mamma sysslade med cykelsport.

Jörgen och hans två yngre systrar växte upp i Strand, Söråker. Föräldrarna hade ett mindre jordbruk på sidan om.

Jörgen stod således på ett par skidor väldigt tidigt och skidorna kom att dominera uppväxten. Jörgen blev aktiv i Tynderö IK.

– Jag tyckte det var roligt hela tiden, det var skidåkning med lust och lek och jag hade lätt för att åka, då blev det mindre slitsamt att prestera, förklarar Jörgen.

Jörgen Saarela pratar inte så mycket om sina framgångar. Han är blygsam när det gäller att beskriva hans bakgrund på elit elitnivå. Det är mer i förbifarten vi får klart för oss att Jörgen var med och vann junior-VM i skidskytte i lag 1995 och att han tog en rad SM-guld individuellt både som junior och senior.

Jörgen gick skidgymnasiet i Timrå med naturvetenskaplig inriktning. I lumpen hamnade han på en idrottspluton i Sollefteå. På jobbfronten provade Jörgen ett tag som egen företagare med fiskrenseri hemma i Söråker.

Förutom skidåkning så hade Jörgen lätt för matte och fysik och valde att gå en lärarutbildning vid Umeå universitet. Där började han 2001. Han tog lärarexamen 2006 och elitsatsningen på skidskytte avslutades.

– Jag drogs till läraryrket, och det kändes rätt redan från början. Det passar mig och jag har haft turen att få bra jobb hela tiden, konstaterar Jörgen.

Han fick sitt första lärarjobb vid högstadiet i Skönsberg. Sedan följde två år vid en gymnasieskola i Norsjö i Västerbotten. Hemma i Medelpad igen fick han ett vikariat på Hedbergska skolan följt av Thorén Business School innan han fick den tjänst han nu har vid Timrå gymnasium. Där är Jörgen inne på sitt fjärde år som lärare.

2009 träffade Jörgen sin blivande fru Lenita. Hon har sina rötter i Gudmundsbyn och arbetar som serviceledare på SJ. För fem år sedan hittade de två ett lämpligt hus i Nora, Kovland.

– Det är en fin plats där vår familj trivs bra och huset ska vi ha kvar som sommarställe nu när vi snart flyttar till Söråker, berättar Jörgen.

Jörgen återvänder nämligen till sitt föräldrahem under nästa månad och blir åter Söråkersbo.

Lenita och Jörgen delar intresset för konditionsidrott och båda är aktiv Inom NMT, Nordic Military Training, Sundsvall. Lenita har en bakgrund som fotbollsspelare. Löpning, golf och dans finns också med bland fritidssysslorna. Paret åker ibland på större danstillställningar när de lyckas ordna barnvakter.