Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skildrar männens makt genom kostymen

Galleri Stadsbacken:
Fern Scott Olsson - Man att work eller ...
24 september - 9 oktober

Hon älskar att betrakta människor, från en parkbänk eller på ett kafé. Det var så konstnären Fern Scott Olsson i Stockholm började göra skisser på män som i sina kostymer mer eller mindre poserade för varandra. Visade sig viktiga, upptagna och maktfulla. Tuppfäktning. En fin kostym och slips kan göra underverk i hierarkin. Det blev starten på det som sedan blev utställningen "Man at work eller …" . Det finns flera sidor av arbetslivet. Tokjobba i nästan ett år för att sedan vara ledig, koppla av i drömmen om havet, den lilla stugan och så vidare. Det schizofrena i det hela fångar Fern Scott Olsson vid utställningen i Stadsbackens Galleri. Det blir lika mycket en konceptuell utställning som en konstutställning.

Röda och gula avspärrningsband hänger runt huset och för att ta sig in i galleriet måste man huka sig under banden. På väg in till det första rummet hänger en målning av män som försöker ha semester men som bara har fått av sig kavajerna. I sina kostymskjortor kollar de sms och mejl även om de sitter på en brygga eller i en båt. Det är år 2011.

I det första rummet låter Fern Scott Olsson en mässande munks ljudmatta ackompanjera hennes målade verk. Kostymmännen, för det är uteslutande män, uppträder gärna i grupp. Det är bara deras kroppsspråk som skiljer dem åt. Det är händerna i byxfickorna eller korsade armar. Det är korsade ben och ett lätt grepp om glaset. De saknar alla ansiktsdetaljer, det är oväsentligt.

I "Rain" är två kostymmän på väg över gatan. De skyddar sig med var sitt rött paraply. Visst är det en färgklick, men de visar också sin gemenskap på det sättet. Fern Scott Olsson är bra på att fånga kroppsspråket och hennes kompositioner ladda målningarna. Det är flocken som gäller. Det finns drag åt exakthet i henens teknik, men akryl- eller oljemålningarna ger mer en lite ironisk känsla än en skön bildupplevelse.

Hennes tanke och iakttagelser är internationellt gångbara. Det visade hennes utställning i Grekland. Kostymmännen finns överallt. Fern Scott Olsson är född i Kanada och har bott i Sverige de senaste tio åren.

Med "Geishan" släpper hon in kvinnan på duken, men bara som ett smycke, precis som en snygg klocka eller manschettknappar på mannens arm. Kostymmannen vid hennes sida visar sin ställning med korslagda armar. Hennes blick är nedslagen.

När man passerar byggplastremsor och avspärrningstejp kommer man till ett annat rum - till semesterlandet. Det är en annan sida av Fern Scott Olsson. Där är det sommar. Kvinnorna går på stranden. Havet och öarna gnistrar. Barnen leker. Det är den drömmen som kostymmannen arbetar för att uppnå. Ljudet av vågorna mot stranden förstärker upplevelsen. Här är färgerna ljusare, men människorna är fortfarande mer en schablonbild av en fångad dröm än individer.

I "Little green" spanar en liten flicka på en brygga genom en kikare. Ett tokblått hav och en liten båt förstärker det sköna, även om det inte helt blir en realistisk bild.

Rocks är en vacker bild av ett havslandskap. Den skiljer sig från de andra målningarna. Visst kan det också vara en drömbild, men här återger Fern Scott Olsson naturens skönhet mer rakt och enkelt.