Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skilj på normer och biologi

Vissa påståenden är så dumma att de borde ignoreras, men samtidigt för dumma för att stå oemotsagda.
Till dessa hör pastor Gunnar Johanssons insändare i Sundsvalls Tidning den 4 juli.

I en dåligt skriven och researchad text påstår han bland annat: När rätten att bli respekterad för sin homosexuella utlevelse, med den livsstil och konsekvens som detta har, samtidigt innebär ett förnekande av heteronormen som den biologiskt naturliga, blir det fel.

Johansson gör flera misstag då han dels blandar ihop biologi och normer, dels inte heller har koll på biologin. Jag tänkte hjälpa honom lite på vägen.

Biologi handlar som Johansson skriver mycket riktigt om naturen. Men enligt Johansson är det enda naturliga att människor lever i heteronormativa förhållanden. Så är inte fallet. Genom hela historien har människors sexualitet varit långt ifrån begränsad till det heteronormativa. Heteronormen handlar om kultur, kultur som inte sällan är initierad av religiösa dogmer av människor som velat utöva makt över andra människor. Trots detta har människor genom hela historien överskridit denna norm med risk för att hamna i utanförskap och i vissa fall även avrättas. Normer är aldrig statiska, normer förändras och har mycket litet med biologi att göra. Att upplysta 2000-talsmänniskor börjar inse att heteronormen strider mot djupt mänskliga biologiska behov och drifter är något bra, och Johanssons text är bara en i raden av de sista dödsryckningarna från religiösa dogmatiker som utan rimlig orsak vill lägga sig i hur andra människor lever sina liv.

Rent biologiskt är det nämligen så att individuella skillnader mellan människor är större än skillnaderna mellan könen. Testosteronhalten varierar stort mellan manliga individer och vissa kvinnor har låg östrogenproduktion. Johansson glömmer också helt bort de personer som vare sig är män eller kvinnor, för jo, de finns och de föds så, något som har väldigt lite med normer men desto mer med biologi att göra.

Det naturliga är alltså att det bland människor finns många olika sexuella uttryck, och könstillhörigheter, medan heteronormen är ett försök att kuva naturen och stoppa in människor i fack. Om två samkönade skulle hamna på en öde ö skulle det inte bli barn, det har Johansson rätt i. Men det finns inget som säger att det skulle bli barn även om två olikkönade gjorde det, rent biologiskt kan inte alla människor få barn. Homosexuella får barn, att vara homosexuell är inte detsamma som att vara steril. Sterilitet kan däremot drabba även heterosexuella.

Sexualitet syftar inte endast till fortplantning, sex fyller många andra behov hos människor som Johansson väljer att ignorera. Men det är för att Johansson enligt sin religiösa övertygelse anser att homosexualitet (och alla andra sexuella uttryck som inte hör till heteronormen) är synd, och jag tycker att han kan stå för det i stället för att börja svamla om vad som är "biologiskt naturligt", för att inte tala om hur han i slutet av artikeln försöker ta på sig offerkoftan och insinuera att heterosexuella skulle vara diskriminerade eller förtryckta. Låt mig berätta en sak för dig Gunnar, kanske kommer det som en överraskning men jag hoppas kunna glädja dig med detta besked; alla får plats, oavsett sexualitet eller könstillhörighet.

Att befästa normer som inte fyller någon praktisk funktion i dagens samhälle är ohyfsat för att inte säga kränkande mot alla dem som inte uppfyller de normer som Johansson vill bevara.