Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skillnad på bra och dåliga vapen

EU-kommissionens förhastade och slarviga förslag efter Parisdåden som skulle slå mot vapentillgången men som sopade till jägare- och skytterörelse har väckt berättigad kritik och ilska. Den svenska reaktionen har varit kompakt, och även Försvarsmakten har i sitt remissvar varit djupt oroade att det också påverkar den frivilliga försvarsrörelsen.

Annons

Se TV: ÖB - "Du kan lita på mig"

På Rikskonferensen för Folk och Försvar stämde inrikesminister Anders Ygeman in i kritiken och konstaterade att Sverige nu uppmanar EU-kommissionen att dra tillbaka förslaget. De svenska halvautomaterna ska vara kvar.

– Tyvärr finns det flera delar i kommissionens vapenpaket som skulle drabba legala vapenägare utan att för den delen leda till bättre säkerhet, sade Ygeman under talet.

Utifrån Jean-Claude Junckers EU-kommissions målsättningar att minska onödig byråkrati och få bättre lagstiftning på plats så borde inte vice kommissionsordförande Frans Timmermans ha tillåtit förslaget lämna Berlaymont i Bryssel.

Med Sveriges budskap så är det hög tid att kommissionen tar intryck. Inget är givet och osvuret är bäst i EU-politiken, men min första bedömning var att förslaget inte kommer att gå igenom. Intrycket har förstärkts och det skulle förvåna om kommissionen inte gjorde helt om.

Läs mer: Informationskriget ett allt större bekymmer

Under tiden behöver svenska politiker, från Ygeman i ministerrådet, till de svenska Europaparlamentarikerna fortsätta bygga allianser i frågan med partikamrater från andra länder. Finland är en given allierad, dessutom borde balter och polacker vara lyhörda för argumentation från Försvarsmakten. Även jaktländer som Spanien kan vara med på den svenska linjen. Det borde alltså vara möjligt att bygga ett tillräckligt starkt motstånd för att få de kritiserade delarna att falla.

De riktiga vapenproblemen handlar om smuggling av illegala vapen från västra Balkan. Sverige har redan polissambandsmän i flera länder och inrikesminister Ygeman planerar i februari åka runt och besöka bland annat Belgrad för att diskutera frågorna. Bilaterala samarbetsavtal väntas bli undertecknade i kampen mot illegala vapen och inrikesministern utesluter inte heller att Sverige kan förstärka med fler sambandsmän på Balkan.

Även om flödet på vapen stoppas så finns det fortfarande en alltför stor mängd illegala vapen i omlopp i Sverige. Här behöver polisen fortsätta plocka vapnen från gatan, förhoppningsvis inom kort med en skärpt lagstiftning så att exempelvis handgranater klassas som vapen och inte explosiva varor.

Och för att sammanfatta det, illegala vapen är dåligt och legala vapen för jägare och sportskytterörelse är bra. Det budskapet bör nu ha sjunkit in hos EU-kommissionen.

Läs mer: Svenska folket anser att världen är oroligare än tidigare

Lyssningstips: Du har väl inte missat Podd72? Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och just informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

Tidigare program:

#4: Från FoFRK: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar