Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skillnad på kultur och kultur

Förra veckan beslutade kultur och fritidsnämnden att avslå medborgarskolans ansökan om bidrag till ett galleri vid centralstationen. Motiveringen var bl.a. att studieförbund inte är berättigade till denna typ av bidrag och att nämnden inte ska stödja kommersiell verksamhet. Sammanträdet besöktes under allmänhetens frågestund av flera engagerade men besvikna konstnärer.

Mot beslutet reserverade sig Folkpartiet och Moderaterna som i första hand hade velat se en återremiss för att ge förvaltningen chansen för ytterligare en dialog med föreningen och sedan komma med ett nytt förslag till beslut.

Det är märkligt att Sundsvalls kommun inte klarar av att stötta stadens konstliv på ett bättre sätt så att det istället för två gallerier kunde finnas en flora av gallerier såsom i Östersund, Gävle och Örnsköldsvik som har 10- 15 stycken och där kommuner aktivt stödjer liknande verksamheter. Detta i en tid när allt fler ungdomar ägnar sin tid åt konst och design. Det är svårt att driva ett galleri i vinstsyfte och båda gallerierna i Sundsvall drivs med starkt stöd från föreningar.

Vi i Folkpartiet tycker inte heller att detta ärende var korrekt berett. De sökande hade frågat hur de skulle skriva ansökan och fått helt fel information.

Enskilda medborgare kan inte veta vilka regler som finns för ansökan av bidrag utan måste få stöd och hjälp av förvaltningen. Dessutom fick nämndsledamöterna handlingarna till ärendet vid sittande möte utan möjlighet till förberedelse.

Man kan ju undra när majoriteten gärna pratar om kulturella hus för åtskilliga miljoner hur man resonerar när det gäller att stödja kreativa konstnärer initiativ att göra Sundsvall mer kulturell och attraktiv?

Utställningshusets lokal i tågstationens byggnad skulle kunnat locka resande till att ta del av Sundsvalls- och länets konstliv men nu kan en bra idé ha tillintetgjorts. Man kan få mycket tillbaka med små resurser men är det så att majoriteten bara har intresse för en viss typ av kultur?

Eva Losinski

Folkpartiet

ers. kultur- och fritidsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel